Kóstolja meg új holland sajtjainkat!

2013.04.09.

A Lindenhoff egy családi vállalkozás, mely Hollandia „zöld szívében” található. Az egyik utolsó gouda manufaktúra, minden termékük nyers tejből készül. A Lindenhoff tradicionális eljárásokkal készíti a termékeket. Az alapanyag-beszállítókat körültekintően választják ki, ezek mind megbízható és felelősségteljes gazdaságok, melyekben a természet tisztelete a legfontosabb.

A Lindenhoff által készített sajtok közül az 1 éves és 3 éves érlelt gouda elkészítési módja megfelel a Slow Food mozgalom követelményeinek. A Slow Food egy alulról szerveződő globális mozgalom, melynek több mint 150 országban vannak támogatói. Az 1989-es alapítás óta ez a non-profit szervezet a felgyorsult élelmiszer-előállítás, étkezés és életmód elleni küzdelem élharcosa, a hagyományokat őrző termelés, valamint a közösség- és környezettudatosság támogatója. A Slow Food filozófiája az, hogy a világon minden embernek joga van olyan ételhez jutni, mely jó a fogyasztónak, a termelőnek és a bolygónak is.
 
A gouda egy tradicionális, már-már ikonikus holland sajtféle, nevét Gouda városáról kapta. Az első gouda készítésről szóló feljegyzések 1184-ből származnak, így a máig készített sajtok közül a gouda rendelkezik a legrégebbi írott emlékekkel. A névadás története azért érdekes, mert a sajtot nem Gouda városában kezdték el gyártani, hanem a középkori sajtkereskedelem jelentős részét bonyolították itt, ezért kapta később a sajt is ezt a nevet. A gouda sajt inkább egy termelési/készítési eljárást jelöl, semmint egy sajttípust. A sajt íze szinte teljes mértékben az érés idejétől függ. Minél érettebb egy gouda, annál inkább fellelhető benne egy karamellás íz, a kikristályosodott aminosavakkal együtt.

A fiatal gouda sajtokat általában szendvicsekbe használják, hidegen vagy megolvasztva. Hollandiában gyakran fogyasztják klasszikus holland mustárral és cukor- vagy almaszósszal, délutáni snackként. Az érettebb goudákat klasszikusan szőlővel, dióval fogyasztják sajttálon, de világos sörök (Dubbel, Trappist, Tripel) mellé is gyakran kínálják.

Üzleteinkben a Lindenhoff manufaktúra összes termékét megkóstolhatja, a fiatal, lágy goudától kezdve az érettebb goudán át a többféle ízesített változatig. Az ízesített, valamint juh- és kecsketejes gouda sajtok igazi ínyecségnek számítanak, garantáltan lenyűgöznek minden sajtkedvelőt.