Nelli szerint a világ ízei - 1.rész Fúziós Brunch recept

2021.10.18.
A Brunch - a megkésett reggeli és a korai ebéd szerelemgyereke - divatosabb mint valaha, Nelli egy komplett menüvel segít nektek, ha jön a család, barátok ezzel tuti sikert arattok. Készítsétek el a quinoa tálat isteni zöld szószával, sült Halloumi sajtot szőlővel, az elmaradhatatlan quiche-t és a vegán palacsintát!



 

Quinoa tál (4 főre)

 
  • Quinola Mothergrain Quinoa – 200g
  • Spenót – 200g
  • Avokádó –1 db
  • TRS Fekete szezámmag – 1 ek
  • Sárgarépa – 1 darab
  • Golden Turtle Hámozott Edamame bab – (fagyasztott) 200g
  • Édesburgonya – 400g
  • Lilahagyma – 1 kisebb fej
  • Fokhagyma – 1 gerezd
  • Rinatura szőlőmagolaj – 5 evőkanál
  • Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60ml
  • Schalk Mühle bio Napraforgómag – 50g

Öntethez:
  • Fokhagyma – 3 gerezd
  • Jalapeno chili – 1 db
  • Víz – 60ml
  • Lime – 1 db
  • Koriander – 1 nagy csokor
  • Néhány menta levél
  • Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60ml
  • Terre Exotique Thai madárszem chili, vagy skorpió chili - opcionális


Elkészítés:

1.     A lilahagymát vékonyra gyaluljuk és sós hideg vízbe áztatjuk.

2.     A sütőt előmelegítjük 195C fokra.

3.     A quinoát megmossuk és megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint.

4.     A spenótot (ha nem mosott) megtisztítjuk, saláta centrifugában szárítjuk.

5.     A fokhagymát vékonyra szeleteljük, félre tesszük.

6.     Megtisztítjuk a sárgarépát és julienne-re vágjuk (gyufaszál vastagságúra).

7.     Egy serpenyőt felmelegítünk közepes fokozaton, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat és hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, 30 másodpercig dínszteljük, majd hozzáadjuk a spenótot, amit fedő alatt addig főzünk, amíg teljesen össze nem esik (néhány perc).

8.     Az edamamet egy kevés vízben megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint, majd leszűrjük.

9.     Megpucoljuk az édesburgonyát és hasábokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük és öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hasábok ne fedjék egymást és 30-35 perc alatt megsütjük.

10. Az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, egy nagyobb kanállal kiszedjük a belsejét és vékonyra szeleteljük.

11. Közepes hőfokon felmelegítünk egy serpenyőt, beleöntünk 1 evőkanál szőlőmagolajat, a napraforgót és megpirítjuk néhány perc alatt úgy, hogy közben néha átkeverjük és figyeljük, nehogy megégjen. Kiöntjük a serpenyőből egy kis tálba, egy csipet sóval meghintjük.

12. Befejezés: a megfőtt quinoát egy nagyobb tálba öntjük, ráhalmozzuk a spenótot, a julienne-re vágott répát, a főtt edamamét, a sült édesburgonyát, a konyhai törlőn megszárított lilahagymát, a felszeletelt avokádót és végül megszórjuk a fekete szezámmaggal.


Öntet:

1.     A megtisztított koriandert, a menta leveleket, a jalapenot, a 3 gerezd fokhagymát, a chilit, a vizet, a lime facsart levét, néhány csipet sót és az olíva olajat egy turmixgépbe tesszük és magas fokozaton leturmixoljuk.

2.     Ezt kancsóba öntjük és az asztalnál, tálaláskor befejezzük vele a quinoa tálat.

 

Quiche prosciuttoval, gruyere sajttal

 
  • Wessex Mill Búzafinom liszt – 250 g
  • Echiré Vaj – 125 g
  • Arborea Tejszín – 300 ml
  • Reszelt Gruyere sajt – 100 g
  • Heppenheimer Tojás – 6 db
  • Citerio Prosciutto – 100 g
  • Terre Exotique Szerecsendió – 1db (vagy őrölt 1 g)
  • 1 evőkanál Echiré vaj a forma kikenéséhez

 

Elkészítés:

1. A lisztet összegyúrom a kockára vágott vajjal, egy nagy csipet sóval és 2-3 evőkanálnyi jeges vízzel úgy, hogy maradjanak a tésztában kisebb-nagyobb vajdarabok. Ha összeállt, egy lefedett tálban a hűtőbe teszem minimum 30 percre. (Elkészíthetjük egy nappal a sütés előtt is, ez esetben érdemes rögtön kinyújtani két sütőpapír között és zacskóba téve tárolni a sütésig a hűtőben.)

2. A sütőt előmelegítem 200C fokra.

3. Közben elkészítem a quiche töltelékét:

A prosciuttot vékony csíkokra vágom és egy serpenyőben, közepesen magas hőmérsékleten megpirítom. (Süthetjük sütőben is, ez esetben tegyük a szeleteket egy sütőpapírra úgy, hogy azok ne fedjék egymást és 175C fokon 10-15 percig süssük, a prosciutto vastagságától függően, végül felszeleteljük.)

4. 5 egész tojást és 1 sárgáját egy keverőtálban kézi habverővel felverek, hozzáadom a 300ml tejszínt, egy kevés frissen őrölt szerecsendiót, 1 nagy csipet sót.

5. A tésztát kb.fél centi vastagra nyújtom két sütőpapír között.

6. Egy evőkanálnyi vajjal alaposan kivajazom a quiche formát (24 cm-es torta forma is kiváló) és beleteszem a kinyújtott tésztát, belenyomkodom a formába. A fölösleges szélét, ami kilóg, levágom. Ezután megszúrkálom villával, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Lefedem az elhasznált sütőpapírral és nehezéket öntök rá (száraz babot, vagy kis kavicsokat). Beteszem a sütőbe és 200C fokon aranybarnára sütöm kb.12-14 perc alatt.

7. Ha kész a forma, beleteszem a feldarabolt, megpirított prosciuttot, ráöntöm a tölteléket, majd megszórom a reszelt gruyere sajttal és kb.30-35 percig sütöm 180C fokon, amíg szép aranybarna nem lesz.

 

Melegen szervírozom, de hidegen is kiváló.

 

Grillezett halloumi és sült szőlő

 
  • Halloumi sajt – 400g
  • Szőlő – 500g
  • Kakukkfű – 4-5 szál
  • 2 nagy csipet Maldon só
  • Rinatura szőlőmagolaj vagy Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítem 210C fokra.

2. A szőlőszemeket leszedem a fürtről, egy keverőtálba teszem.

3. Meglocsolom az olívaolajjal, megsózom és belekeverem a kakukkfüvet.

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 20-25 perc alatt megsütöm. Majd eltávolítom a kakukkfüvet.

 

Közben megsütöm a halloumi sajtot

 

1. Kb.1.5 centi vastag szeletekre vágom a sajtot, majd felitatom róluk a nedvességet egy konyhai törlővel.

2. Közepesen magas lángon felmelegítek egy serpenyőt, ebbe teszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és megsütöm benne a sajtszeleteket úgy, hogy mindnek szép aranybarna kérge legyen.

 

A sajt szeleteket és a sült szőlőt egy nagy tálalóra teszem (ízlés szerint még ráreszelhetem a tetejére egy kezeletlen citrom héját).

 

 

Vegán palacsinta (4 nagy palacsintához)

 
  • Wessex Mill Búzafinomliszt – 120 g
  • Sütőpor – 1 teáskanál/10 g
  • Rude Health Mandulatej – 236 ml
  • Tate Lyle Kristálycukor – 2 evőkanál
  • Citromlé – 1 evőkanál
  • Csipet Maldon só
  • Vanília kivonat – opcionális

 

Tetejére:

  • Rinatura bio Juharszirup – 100 ml
  • Piros bogyós gyümölcsök (eper/áfonya/ribizli) - 250 g
  • scyavuru Sárgabaracklekvár – opcionális


Elkészítés:

1. A lisztet egy közepes méretű keverőtálba szitálom, hozzáadom a többi száraz hozzávalót: a sütőport, a kristálycukrot és egy csipet sót.

2. Egy másik tálban elkeverem a mandulatejet a citromlével (és ha használunk vanília kivonatot, akkor azt is hozzáadjuk).

3. A mandulatejet beleöntöm a lisztes keverékbe és kézi habverővel simára keverem. Hagyom állni 5 percet.

4. Közben felmelegítek közepes fokozaton egy tapadásmentes serpenyőt/palacsinta sütőt, beleteszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és egy merőkanál segítségével elkezdem sütni a palacsintákat.

5. A kész palacsintákat egymásra halmozom, majd melegen tálalom juharsziruppal leöntve, a megmosott piros bogyókkal díszítve.