Nelli szerint a világ ízei - 3.rész New York-i menü

2021.11.06.
Nelli New York isnpirálta menüje láttán azonnal indulunk bevásárolni: édesburgonya krémleves salotta hagymával, sült ananászsaláta kecskesajttal, bébispenót saláta gruyére ropogóssal és csokoládé mousse Maldon sóval és piemonti mogyoróval. Négy fogás, mindegyik egyszerű és gyors, tökéletes hétvégi vendégváró menünek, de a rohanó hétköznapokon is megállják a helyüket!




Édesburgonya krémleves salotta chips-szel (6 személyre)

 
  • 750g megpucolt, 3x3cm-es kockákra vágott édesburgonya
  • 3 fej salotta hagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200g kókusztej, zsíros krémmel együtt 
  • 1000ml Aneto Caldozöldség alaplé
  • 4 ek olívaolaj a tálaláshoz
  • 1 ek La Tourangelle kókuszolaj
  • Maldon só ízlés szerint 
  • pirpiri, vagy Terre Exotique madárszem chili ízlés szerint
  • frissen őrölt bors 
  • napraforgó, vagy szőlőmagolaj a salotta karikák sütéséhez
 
Elkészítés:
 
Salotta chips:
1. A salottákat megpucoljuk, gyalun vékonyra karikázzuk és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük és konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a fölösleges zsiradékot. 
 
Krémleves:
2. Apróra vágjuk a vöröshagymát és egy nagy lábasban, közepes hőmérsékleten a kókuszzsíron megdinszteljük. 
3. Hozzáadjuk az édeskrumpli kockákat, összeforgatjuk, felöntjük az alaplével, sózzuk (ízlés szerint, de legalább 1 teáskanálnyival) és puhára főzzük. 
4. Ha megpuhult, egy turmixgép hőálló edényébe öntjük a kókuszkrémmel (és a madárszem chilivel) és krémesre turmixoljuk. (Ha hígabb levest szeretnénk, akkor adhatunk hozzá még alaplevet.)
5. Tálalásnál megszórjuk salotta chips-szel és frissen őrölt borssal, valamint olíva olajjal díszítjük.
 
 

Sült ananász kecskesajttal

 
  • 1 db friss ananász
  • 2 ek Scyavuru méz
  • 1 ek lime lé
  • 1 csipet Green Cuisine cayenne bors vagy chili por
  • csipet Maldon só
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 150g kecskesajt
  • rukkola
  • mandula
 
Elkészítés:
  1. Az ananászt megpucoljuk, levágjuk a torzsáról és falatnyi darabokra kockázzuk. 
  2. Egy tálban elkeverjük a mézet, a lime levét, egy csipet cayenne borsot és a sót, ezt ráöntjük a feldarabolt ananászra és félretesszük a hűtőbe legalább 30 percre. 
  3. Közepesen lángon felmelegítünk egy nagyobb serpenyőt, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pácolt ananászt (vigyázzunk a kicsapódó forró zsíradékra!) és aranybarnára pirítjuk. 
  4. Megpirítjuk a mandulát, majd ha kész durvára vágjuk
  5. Ha kész vagyunk az ananásszal, egy tálra halmozzuk és rászórjuk a kecskesajtot a rukkolát és a durvára vágott mandulát. Szervírozhatjuk langyosan, vagy hidegen. 
 
 

Bébi spenót saláta áfonyával, dinnyével és szezámmaggal (4-6 főre)

 
  • 200g bébi spenót 
  • 100g áfonya
  • 200g görögdinnye
  • 30g fehér szezámmag
  • 100g gruyére sajt
  • 3 ek Lorenzo olíva olaj
  • 1 ek citromlé
  • ¼ tk Maldon só
  • 2 ek Alain Milliat áfonya nektár
 
 
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 195C fokra. 
2. A sajtot lereszeljük és sütőpapírral bélelt tepsiben kisebb halmokat készítünk belőle.  Kb. 5-6 percig sütjük (fontos, hogy ne kezdjen el barnulni, mert keserű lesz), majd hagyjuk kihűlni.
3. Közben elkészítjük a salátaöntetet: kézi habverővel elkeverjük az olíva olajat, a lime levet, az áfonya nektárt és a sót. 
4. Megmossuk az áfonyát, megpucoljuk a dinnyét és felkockázzuk. 
5. Egy serpenyőt közepes hőfokon felhevítünk, beleszórjuk a szezámmagot és kevergetve aranybarnára pirítjuk. (Vigyázzunk, hamar megéghet. Ha kész, öntsük kis tálba.)
6. Megmossuk a bébi spenótot, centrifugában megszárítjuk és egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az áfonyát és a dinnye kockákat. Az öntetet tálaláskor öntjük rá, majd megszórjuk a pirított szezámmaggal és a darabokra tört gruyére ropogóssal.
 

Csokoládé mousse

 
  • 400 g Bercht tejszín Bercht 
  • 100 g Carré Suisse Izlandi sós étcsokoládé
  • Néhány csipet Maldon sóvirág 
  • 3 evőkanál pirított Piemonti mogyoró 
 
 
Elkészítés:
1. A csokoládét felkockázzuk és gőzfürdő fölött felolvasztjuk (egy edényben vizet forralunk és egy hőálló tálat teszünk a tetejére úgy, hogy az ne érjen a forrásban lévő vízbe). Hagyjuk langyosra hűlni. 
2. Kemény habbá verjük a tejszínt, majd 2 nagykanálnyit hozzákeverünk a langyosra hűlt, felolvasztott csokoládéhoz és határozott mozdulatokkal elkeverjük, ezzel lágyítva a csokoládét. Majd ezt beleforgatjuk a tejszínhabba. 
3. Ha már homogén a krém, akkor kis tálkákba/poharakba porciózzuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
4. Tálalás előtt durvára vágott, pirított Piemonti mogyoróval, valamint egy csipet sókristállyal meghintve tálaljuk.