Nelli szerint a világ ízei - 5.rész Távol-keleti menü

2021.11.20.
Repüljetek velünk Távol-Keltre, hiszen Nelli szerint a világ ízei új epizódjában egzotikus fogások rejtelmeit ismerhetitek meg. A menüben egy elképesztően finom Tom Kha Gai-t, Zöld currys zöldségeket jázmin rizzsel, pikáns Mangósalátát és egy különleges Kínai palacsintát készíthettek el együtt Nellivel. Tökéletes program azokra a hétvégékre, amikor a lábunkat se szeretnénk kitenni otthonról, így mégis utazhatunk a különleges ízeknek köszönhetően.






Kínai palacsinta

 
  • Búza finomliszt – 200g
  • Forrásban lévő víz – 160g 
  • Snidling vagy újhagyma– 1/2 csokor 
  • Szezámolaj – 6 evőkanál
  • Szójaszósz – 4 evőkanál
  • Rizsecet – 3 evőkanál
  • Lime – 1/2 db
  • Maldon só
 
 
Elkészítés:
 
  1. A lisztet, a forrásban lévő vizet, egy nagy csipet sót és 2 evőkanál szezámolajat egy villával, vagy pálcikával elkeverjük, majd ha már lehűlt annyira, hogy kézzel hozzá érjünk, elkezdjük gyúrni, 10 percig. Ezután lefedve félre tesszük, legalább 15 percre. 
  2. Újra gyúrjuk 5 percig, majd ketté vágjuk és kinyújtjuk mindekét darabot palacsinta formájúra, 2-3mm vékonyságúra. Megkenjük 2 evőkanál szezámolajjal, megszórjuk a felaprított snidlinggel és egy kis sóval. 
  3. Feltekerjük, majd csigát formázunk a hengerből és újabb 15 percig pihentetjük.
  4. Végül a csigákat újra palacsinta formájúra nyújtjuk, kb.1 centi vastagságúra. 
  5. Egy serpenyőt közepes hőfokon felmelegítünk és egy kevés szőlőmagolajon lassan aranybarnára sütjük a “palacsinta” mindkét oldalát. Majd felszeleteljük, mint egy pizzát. 
  6. A szójaszószt, rizsecetet és lime-ot összekeverjük és ebbe mártogatjuk a kész palacsintát. (Igény szerint ebbe tehetünk vékonyra szeletelt friss chilit.)
 

Tom Kha

 
  • Makrut lime (kaffír lime) levél - 8 db (őrölt is jó, ha nincs friss)
  • Csirke alaplé - 1 liter
  • Kókuszolaj – 2 evőkanál
  • Fehér hagyma – 1 fej
  • Fokhagyma – 3 gerezd
  • Madárszem chili – 4 darab
  • Tom Kha paszta – 2 evőnakál
  • Kókusztejszín - 300ml
  • Shitake gomba - 100g
  • Bébi kukorica – 100g
  • Paradicsom – 2 kisebb db
  • Kókuszcukor – 2 evőkanál 
  • Halszósz – 1 evőkanál
 
Tálaláshoz:
  • Kókuszcukor 
  • Halszósz  
  • Szezámolaj  
  • Újhagyma – 3 szál, vékonyra szeletelve
  • Koriander – 1 csokor
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Friss lime - 3 db
 
 
Elkészítés:
 
  1. A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd vékonyra szeleteljük.
  2. Egy lábasban felmelegítjük a kókuszolajat, beleöntjük a hagymát, hozzáadjuk a kissé betördelt friss makrut lime leveleket, a szárított chilit, a felszeletelt fokhagymát és dinszteljük közepes hőmérsékleten 1 percig.
  3. Hozzáadjuk a Tom Kha pasztát, felöntjük az alaplével, elkeverjük és adunk hozzá 2 evőkanál kókuszcukrot.
  4. A Shitake gombák szárát levágjuk (ezt később alaplé készítéséhez felhasználhatjuk) a kalapokat feldaraboljuk, hozzáadjuk a leveshez és 8 percig főzzük.
  5. Mielőtt a gomba teljesen megpuhulna, a kicsumázott paradicsomokat negyedekbe, a bébikukoricát falatnyi darabokra vágjuk és ezeket belekeverjük a levesbe. 
  6. Hozzáadjuk a kókusztejszínt.
  7. Tálalásnál az asztal közepére teszünk kókuszcukrot, halszószt, friss koriandert, thai bazsalikomot, lime-ot, friss chilit, mungóbabcsírát és szezámolajat, így mindenki tovább ízesítheti a levesét igény szerint. 
 

Zöld curry-s zöldség rizzsel

 
  • Zöld curry paszta – 2 evőkanál (kb. 50g)
  • Gyömbér – egy 5x3 centis darab
  • Fehér hagyma – 1 kis fej
  • Bébi kukorica – 1 doboz (kb. 150g)
  • Sárgarépa – 2 db közepes
  • Cukkíni – 1 db közepes
  • Ananász – 1/2 db
  • Cukorborsó – 1 doboz (kb. 100g)
  • Brokkoli – 1/2 fej
  • Makrut lime (kaffír lime) levél - 4 db (őrölt is jó)
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Kókusztejszín – 6 dl
  • Koriander – 1 csokor
  • Igény szerint friss madárszem chili.
 
Jázmin rizs
  • Royal Tiger jázmin rizs (300 g)
  • Só (1/2 evőkanál)
 
A rizst alaposan megmossuk és a csomagoláson jelzett instrukciók szerint megfőzzük. Félre tesszük. 
 
Hosszúszemű rizs (amit a videóban használunk): 
A rizst megmossuk, majd forrásban lévő vízben 10-12 percig főzzük, leszűrjük és fedő alatt hagyjuk, hogy készre puhuljon. 
 
 
Elkészítés:
 
  1. Előkészítjük a zöldségeket: A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd ezeket kis cikkekre. A sárgarépát megpucoljuk és falatnyi darabokra vágjuk, csakúgy, mint a cukkínit és a bébikukoricát. A cukorborsót megtisztítjuk a szárától, a brokkolit falatnyi rózsákra, az ananászt pucolást követően kis darabokra vágjuk.  A gyömbért és néhány gerezd fokhagymát megpucolunk.
  2. Egy lábasban, vagy magas falú serpenyőben napraforgó-, vagy szőlőmagolajat hevítünk közepes hőfokon és ebben kissé megpirítjuk a gyufára (julienne-re) vágott gyömbért kb.1 perc alatt, majd hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát és 30 másodpercig dinszteljük (fontos, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg). 
  3. Ekkor hozzáadjuk a brokkolit, a sárgarépát, a bébi kukoricát és a makrut lime leveleket. Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a curry pasztát és 2-3 percig főzzük. Ezután beleöntjük az ananászt, a madárszem chilit, a cukkínit és végül a cukorborsót.
 
 

Mangósaláta

 
  • Mangó – 2 db
  • Halszósz - 1 evőkanál
  • Lime – 2 db
  • Pálmacukor/barna cukor – 1 evőkanál
  • Lilahagyma – 1 db
  • Madárszem chili – ízlés szerint
  • Szezámolaj – 1 evőkanál
  • Fekete szezámmag – 1 evőkanál
  • Menta – 1 csokor
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Koriander – ½ csokor
  • Igény szerint mungóbabcsíra
 
Elkészítés:
 
  1. A mangót megpucoljuk, levágjuk a magjáról és falatnyi darabokra vágjuk. 
  2. A halszószt, lime levet, a pálmacukrot, a szezámolajat összekeverjük és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt madárszem chilit (vagy az összetört szárított chilit). 
  3. A salátaöntetbe beleforgatjuk a mangót, a vékony szeletekre vágott lilahagymát és hagyjuk picit állni. 
  4. Közben vékonyra vágjuk a menta-és a thai bazsalikom levelek felét. Ha ez kész, ezt is beleforgatjuk a salátába. 
  5. Tálalásnál megszórjuk a fekete szezámmaggal és tovább díszítjük a fűszernövényekkel.