Édesburgonya pite recept hálaadásra

Bár mindenkinek nagy kedvence a sütőtökös pite, miért ne próbálnád ki az édesburgonyásat is? Ízre nagyon hasonló, de a végeredmény laktatóbb.

Készítsd el velünk!

recept

 

Hozzávalók a tészta alaphoz:

  • 1  kg Francine fehér liszt
  • 20 dkg Échiré vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 db Bio tojás
  • 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 600 g édesburgonya
  • 115 g tejszínes vaj
  • 2 tojás
  • 220 g barna cukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj (vagy halmozott teáskanál 4 fűszer)
  • 120 ml bepárolt tej
  • 50 g fehér cukor
  • Sablé tésztalap
  • Tejszínhabbal tálalható

Elkészítése:

  1. A lisztet gyúrólapra halmozzuk és összekeverjük a sütőporral
  2. A vajat rádaraboljuk a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodjuk
  3. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a tojást, a tejfölt és kézzel jól összekeverjük
  4. Ha a tészta túl ragadós,  egy kis lisztet hozzákeverünk
  5. Amint a tészta összeállt, cipót formálunk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük
  6. A gyúrólapot meghintjük kevés liszttel, rátesszük a cipót és kinyújtjuk szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsi majd belehelyezzük, úgy hogy a tepsi falát is fedje a tészta

Töltelék elkészítés:

  1. Forrásban lévő vízben főzzük az édesburgonyát körülbelül 20 percig, amíg puha nem lesz
  2. Megpucoljuk és pépesítjük.
  3. Keverjük össze egy nagy tálban az édesburgonya pürét, a tojássárgáját, a tejszínes vajat, a barna cukrot, a sót, a fűszereket és az elpárologtatott tejet.
  4. A keverő segítségével mindent jól összekeverünk.
  5. A tojásfehérjét keményre verjük, hozzáadva a fehér cukrot.
  6. A keményre vert tojásfehérjét, egy spatula segítségével gyengéd mozdulatokkal belekeverjük az édesburgonya krémbe.
  7. Az eredményt az omlós tésztalapra öntjük, és 10 percig sütjük 200 ° C-on, majd csökkentjük a hőmérsékletet 175 ° C-ra, és folytatjuk 175 ° C-on még 30 percig, vagy amíg szilárd nem lesz.
  8. Ha azt látjuk, hogy közben a tészta széle túlságosan megbarnul, alufóliával letakarjuk a tortát.

 

Hidegen, kevés tejszínhabbal tálaljuk!

Kapcsolódó termékek