Culinaris Fűszeriskola Mautner Zsófival - 10.rész Zaatar

Észak-Afrika és Közel-Kelet ízeinek alapja a Zataar nevű fűszerkeverék, amivel közelebbről is megismerkedhettek a Fűszeriskola utolsó részében. Zaataros grillezett csirke, pácolt hagymás zöldsaláta és egy zöldfűszeres tahini mártás elkészítésébe vezet be benneteket Mautner Zsófi. Főzzétek meg a közel-keleti konyha ízeit és osszátok meg velünk, hogy ízlett nektek!

Zaataros sült csirke zöldfűszeres tahinivel, pink hagymával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

Csirke:

  • 500 g csirkecombfilé
  • Maldon só, bors,
  • Barbera olívaolaj
  • 1 evőkanál Terre Exotique zaatar fűszerkeverék

 

Tahini:

  • 100 ml tahini
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem (vagy vegyesen más zöldfűszerek, pl. menta, koriander)
  • 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
  • 50 m hideg víz

 

Pink hagymasaláta tálaláshoz:

  • 1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 kávéskanál só, porcukor
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 kis csokor friss kapor, vagy petrezselyem

 

Elékszítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C fokra.
  2. A csirkecombfiléket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. A zaatart összekeverjük két evőkanál olívaolajjal, majd összeforgatjuk a csirkével.
  4. Serpenyőben előpirítjuk, majd tepsire tesszük, és 15 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a tahinit és a pácolt hagymát.
  5. A tahinihez hozzáadjuk a citromlevet, zöldfűszert, reszelt fokhagymát, vizet, sózzuk, majd botmixerrel simára pürésítjük (nagyobb adagnál turmixgépben).
  6. Pácolt lilahagyma: a vékonyra szeletelt hagymát összeforgatjuk sóval, porcukorral és ecettel, állni hagyjuk (ezt akár előző nap is előkészíthetjük), majd tálalás előtt összekeverjük a friss kaporral, vagy petrezselyemmel.
  7. A sütési idő utolsó néhány percére a csirke mellé a tepsire teszünk néhány pitát, tálaláskor ezt is megkenjük a zaataros olívaolajjal.

 

Kapcsolódó termékek