#egyből3 Kárai Dáviddal - 1.rész Sült karfiol

Kárai Dávid főzősorozatában mindig egy-egy alapreceptet készít el és abból építkezve, azt felhasználva két külön ételt mutat be Culinaris hozzávalókkal. Az első rész főszereplője a karfiol, ami tökéletes kísérője egy isteni vöröslencse-főzeléknek és humusztálnak.

 

Egészben sült karfiol

 

Hozzávalók:

  • 1 egész karfiol
  • Maldon só
  • 3 evőkanál Castillo Canena Picual olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • bors

Elkészítés:

  1. Egy akkora edényben, amiben kényelmesen elfér az egész fej karfiol, forraljunk fel vizet, sózzuk meg és tegyük bele a karfiolt 10-12 percre, hogy kissé megpuhuljon.
  2. Közben keverjük ki a pácot a sütéshez: az olajhoz reszeljük hozzá a fokhagymát és a citrom héját, valamint sózzuk-borsozzuk.
  3. Az előfőzött karfiolt csepegtessük le és tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg az olajos páccal, majd tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, 30 percre, hogy megpiruljon.

 

Vöröslencse-főzelék

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 2 teáskanál Terre Exotique fekete curry fűszerkeverék
  • 30 dkg Le Bon Semeur vörös lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1/2 liter víz (vagy a karfiol főzőleve)
  • 1 teáskanál Green Cuisine kurkuma
  • 2 dl Chaokoh kókusztej

A tálaláshoz:

  • sült karfiol
  • Maldon füstölt sóvirág
  • bedrock.farm koriander mikrozöld

Elkészítés:

  1. Az olajat egy edényben felhevítjük, majd megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, mehet hozzá a finomra aprított fokhagyma és gyömbér, valamint a curry. Egy-két perci pirítás után hozzáadjuk a vöröslencsét, a babérleveleket és felöntjük vízzel. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
  2. A főzeléket kókusztejjel krémesítjük és megvárjuk, amíg újra felforr, majd forrástól számítva 5-6 percig főzzük.
  3. A főzelékhez feltétnek sült karfiolt adunk és megszórjuk füstölt sóvirággal, valamint korianderrel.

 

Humusz

Hozzávalók:

  • 25 dkg Le bon semeur csicseriborsó
  • 1 teáskanál Arm & Hammer szódabikarbóna
  • 15 dkg Achva Tahini
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander
  • ½ citrom leve
  • Maldon só

A tálaláshoz:

  • sült karfiol 
  • Schenkel édes Pimiento paprika
  • bedrock.farm retek mikrozöld
  • Green Cuisine szumák
  • Baxters bébicékla
  • Muraglia Extra Szűz Füstölt Olívaolaj

Elkészítés:

  1. A humuszhoz a csicseriborsót előző éjszaka beáztatjuk.
  2. Másnap leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.
  3. 25-30 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, aprítógépbe tesszük.
  4. Hozzáadjuk a tahinit, a római köményt, a koriandert és a sót. Belefacsarjuk fél citrom levét, majd az egészet elkezdjük pürésíteni. Hozzáadunk annyi hideg vizet, hogy krémes legyen az állaga.
  5. A tálalásnál a humusz tetejére szeleteljük a sült karfiolt, ráhelyezünk néhány paprikát, retket, mikrozöldeket és céklát. Megszórjuk szumákkal és olajjal meglocsoljuk.

Nézd meg #egyből3 Kárai Dáviddal sorozatunk második részét!

Kapcsolódó termékek

    • Nincs készleten
    Achva Tahini 500g
    3 999 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • BP
    • Nincs készleten
    Retek mikrozöld 1 db
    1 399 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Le Bon Semeur Bio Vörös lencse 500g
    1 499 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Green Cuisine kurkuma őrölt üveg 65g
    1 199 Ft
    Átmenetileg nem elérhető