Húsvéti Pizza Chiena recept

Bár imádjuk a hagyományos sonka-torma kombinációt is, az olaszok Pizza Chiena Napoletana sós pitéje levett a lábunkról! Sonkás, sajtos, tojásos töltelék, omlós pite tésztában sülve. Készítsétek el a nápolyiak nagy kedvencét ti is húsvétra!

 

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 kanál Doves Farm élesztő
  • 2,5 bögre meleg víz
  • 5 - 6 bögre Wessex Mill liszt
  • 1 tk Sal de Ibiza tengeri só
  • 2 tk Calvi Extra szűz olívaolaj

Töltelék:

  • 340 g  Garofalo mozzarella
  • 650 g felvágott, ízlés szerint - 3 féle (Citterio Salame di Milano, Citterio Prosciutto cotto, Citterio Bresaola )
  • 225 g Arborea Provola a Fette sajt
  • 2 db kápai paprika
  • 6 db Heppenheimer tojás
  • Fél bögre reszelt parmezán sajt
  • Negyed bögre friss vágott petrezselyem
  • Só, bors

Tojással való átkenéshez:

  • 1 db felvert Heppenheimer tojás
  • 1 tk víz

 

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt 1 pohár vízzel, majd hagyjuk állni amíg buborékos nem lesz
  2. Adjuk hozzá a maradék vizet és keverjük össze
  3. Helyezzünk 5 bögre sózott lisztet púposan a konyhapultra, majd készítsünk egy lukat a közepében
  4. Helyezzük a lyukba a kikevert víz és élesztő mixet és 1 teáskanál olajat, majd keverjük össze egy villa segítségével, amíg amíg a tésztánk ragadós nem lesz
  5. Gyúrjuk kézzel a tésztát amíg az sima nem lesz, adhatunk hozzá plusz lisztet ha szükséges 
  6. Kicsit olajozzunk be egy nagy tálat, majd helyezzük bele a tésztánkat, és forgassuk meg, hogy enyhén olajos legyen, így elkerülhetjük, hogy a tálhoz ragadjon
  7. Fedjük le a tálunkat és hagyjuk kelni a tésztát egy melegebb helyen amíg mérete meg nem kétszereződik
  8. Melegítsük elő a sütőnket 190 fokra majd enyhén olajozzuk be sütőformánkat (hasznos ha eltábolítható aljú sütőformát használunk) 
  9. Felezzük meg tésztánkat, majd kör formájúra nyújtsuk ki az egyik felét, legalább 5 cm-el szélesebb legyen mint a sötőformánk alja
  10. Helyezzük a tésztánkat a sütőformánkba és húzzuk fel a forma oldalaira is
  11. Rétegeljük a tésztánka a felvágottat, sajtot és a cikkekre felvágott paprikát
  12. Egy kis tálba keverjük össze a tojásokat, parmezán sajtot, petrezselymet, sót és borsot majd öntsük rá a tésztába rétegelt alapanyagokra
  13. Nyújtsuk ki a tésztánk másik felét majd használjuk piténk letakarására, zárjuk le a pite széleit vele csipkedő mozdulatokkal rögzítve a formában elhelyezett tésztához, majd vágjuk le a felesleget. 
  14. Ecseteljük le a piténk tetejét tojással és süssük aranybarnára 35 - 40 percig 
  15. Hagyjuk kicsit kihűlni, távolítsuk el a sütőformánkból és felvágva tálaljuk

 

Borpárosítás:

Az étel mellé pedig Alois Lageder Chardonnay-kat ajánjuk ami remekül passzol a pite ízvilágához! 

 

Ha te is megfőznéd az ételt a recept minden hozzávalóját és ajánlott borunkat itt megtalálod!

 

 

 

Kapcsolódó termékek