Húsvéti Pizza Chiena recept
Bár imádjuk a hagyományos sonka-torma kombinációt is, az olaszok Pizza Chiena Napoletana sós pitéje levett a lábunkról! Sonkás, sajtos, tojásos töltelék, omlós pite tésztában sülve. Készítsétek el a nápolyiak nagy kedvencét ti is húsvétra!
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kanál Doves Farm élesztő
- 2,5 bögre meleg víz
- 5 - 6 bögre Wessex Mill liszt
- 1 tk Sal de Ibiza tengeri só
- 2 tk Calvi Extra szűz olívaolaj
Töltelék:
- 340 g Garofalo mozzarella
- 650 g felvágott, ízlés szerint - 3 féle (Citterio Salame di Milano, Citterio Prosciutto cotto, Citterio Bresaola )
- 225 g Arborea Provola a Fette sajt
- 2 db kápia paprika
- 6 db Heppenheimer tojás
- Fél bögre reszelt parmezán sajt
- Negyed bögre friss vágott petrezselyem
- Só, bors
Tojással való átkenéshez:
- 1 db felvert Heppenheimer tojás
- 1 tk víz
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt 1 pohár vízzel, majd hagyjuk állni amíg buborékos nem lesz
- Adjuk hozzá a maradék vizet és keverjük össze
- Helyezzünk 5 bögre sózott lisztet púposan a konyhapultra, majd készítsünk egy lukat a közepében
- Helyezzük a lyukba a kikevert víz és élesztő mixet és 1 teáskanál olajat, majd keverjük össze egy villa segítségével, amíg amíg a tésztánk ragadós nem lesz
- Gyúrjuk kézzel a tésztát amíg az sima nem lesz, adhatunk hozzá plusz lisztet ha szükséges
- Kicsit olajozzunk be egy nagy tálat, majd helyezzük bele a tésztánkat, és forgassuk meg, hogy enyhén olajos legyen, így elkerülhetjük, hogy a tálhoz ragadjon
- Fedjük le a tálunkat és hagyjuk kelni a tésztát egy melegebb helyen amíg mérete meg nem kétszereződik
- Melegítsük elő a sütőnket 190 fokra majd enyhén olajozzuk be sütőformánkat (hasznos ha eltábolítható aljú sütőformát használunk)
- Felezzük meg tésztánkat, majd kör formájúra nyújtsuk ki az egyik felét, legalább 5 cm-el szélesebb legyen mint a sütőformánk alja
- Helyezzük a tésztánkat a sütőformánkba és húzzuk fel a forma oldalaira is
- Rétegeljük a tésztánka a felvágottat, sajtot és a cikkekre felvágott paprikát
- Egy kis tálba keverjük össze a tojásokat, parmezán sajtot, petrezselymet, sót és borsot majd öntsük rá a tésztába rétegelt alapanyagokra
- Nyújtsuk ki a tésztánk másik felét majd használjuk piténk letakarására, zárjuk le a pite széleit vele csipkedő mozdulatokkal rögzítve a formában elhelyezett tésztához, majd vágjuk le a felesleget.
- Ecseteljük le a piténk tetejét tojással és süssük aranybarnára 35 - 40 percig
- Hagyjuk kicsit kihűlni, távolítsuk el a sütőformánkból és felvágva tálaljuk
Borpárosítás:
Az étel mellé pedig Alois Lageder Chardonnay-kat ajánljuk, ami remekül passzol a pite ízvilágához!
Ha te is megfőznéd az ételt a recept minden hozzávalóját és ajánlott borunkat itt megtalálod!