#egyből3 Kárai Dáviddal - 5.rész Garnéla
Variácók garnélára Kárai Dávidtól! Akár a mangós garnélanyársat készíted el mogyorószószos üvegtésztával vagy a piri-piri fűszerezésűt kuszkuszsalátával és sültpaprikakrémmel, vagy a fokhagymás-citrom verziót avokádós kukoricasalátával, a végeredmény hozta siker biztosan nem marad el!
Mangós garnélanyársak mogyorószószos üvegtésztával, ropogós zöldségekkel
Hozzávalók:
- 10-12 db garnéla
- 2 evőkanál mangó chutney
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál méz
- pár csepp citromlé
- 10 dkg üvegtészta
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag újhagyma
- 10 dkg borsóhüvely
- 8 dkg bébikukorica
- só, bors
Elkészítés:
- A tisztított garnélákat nyársra tűzzük, majd megkenjük a mangó chutney-val. 5-6 perc alatt meggrillezük őket.
- Az üvegtésztát 5 percre forró vízbe áztatjuk, közben a mogyoróvajból, a szójaszószból, mézből, citromléből elkészítjük hozzá a szószt. Ha túl sűrű, kevés vízzel lazítjuk.
- Egy serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat és nagy lángon megpirítjuk benne a zöldségeket. Ha szépen megpirultak, sózzuk, borsozzuk őket.
- A tésztát leszűrjük, összekeverjük a szósszal, tányérokba szedjük és a pirított zöldségekkel, valamint a garnélanyársakkal tálaljuk.
Piri-piri garnéla, kuszkuszsaláta, sültpaprikakrém
Hozzávalók:
- 10-12 db garnéla
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál piri-piri fűszerkeverék
- 10 dkg kuszkusz
- 2 dl forró víz
- 1 kígyóuborka
- 5-6 szem koktélparadicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db sóban eltett citrom
- 25 dkg grillezett paprika
- 1 marék dió
- 2 evőkanál gránátalmaszirup
- só, bors
Elkészítés:
- A garnélákat megkenjük olajjal, majd rászórjuk a fűszerkeveréket és 5-6 perc alatt meggrillezzük őket.
- A kuszkuszt egy tálba szórjuk, adjunk hozzá egy evőkanál olajat, sózzuk és felöntjük a forró vízzel. Lefedve 10 percig állni hagyjuk. Közben az uborkát, a paradicsomot a petrezselymet és a citromot felaprítjuk majd a kész kuszkuszhoz keverjük.
- A mártogatóshoz a grillezett paprikát a dióval és a gránátalmasziruppal együtt késes robotgépben pürésítjük, majd sóval és borssal ízesítjük.
Fokhagymás-citromos garnéla, avokádós kukoricasalátával
Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál olaj
- 10-12 db garnéla
- 2 db főtt kukorica
- 2 db salotta hagyma
- 5-6 db koktélparadicsom
- 1 érett avokádó
- 1 lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- chipotle chili paprika ízlés szerint
- só, bors
- friss koriander a tálaláshoz
- tortilla chips a tálaláshoz
Elkészítés:
- A fokhagymát és a citrom héját lereszeljük, elkeverjük két evőkanál olajjal, sóval és borssal. A garnélákat ezzel a páccal kenjük meg, majd 5-6 perc alatt meggrillezzük őket.
- A kukoricát egy tálba vágjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát, paradicsomot és avokádót.
- A lime levéből, két evőkanál olívaolajból, sóval, borssal és chipotle chilivel egy öntetet keverünk, majd ezzel locsoljuk meg a salátát.
- A meggrillezett rákokat a salátába keverjük és friss korianderrel, valamint tortilla chipsszel tálaljuk.
Receptvideó: