Készítsd el a klasszikus francia ratatouille-t, amely tökéletesen képviseli a Provence-i konyhát.

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 közepes cukkini
  • 1 sárga cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 4 érett paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy 1/2 teáskanál szárított)
  • 1 teáskanál friss rozmaring (vagy 1/2 teáskanál szárított)
  • 1 babérlevél
  • Só és bors ízlés szerint
  • Egy marék friss bazsalikom 
  • 400 g paradicsomszósz 

Elkészítés:

1. Paradicsomszósz elkészítése:

  • Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben.

  • Add hozzá az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsd üvegesre.

  • Öntsd bele a paradicsomszószt, majd add hozzá a babérlevelet, kakukkfüvet és rozmaringot.

  • Sózd és borsozd ízlés szerint, és hagyd lassú tűzön főni 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

  • Ha kész, öntsd a paradicsomszószt egy sütőtál aljára, egyenletesen eloszlatva.

2. Zöldségek előkészítése:

  • A padlizsánt, cukkinit, sárga cukkinit, paradicsomot és a paprikákat vágd vékony, egyforma vastagságú (kb. 3-4 mm) karikákra.

  • Ha van mandolinos szeletelő, az ideális az egyenletes karikákhoz.

3. A zöldségek elrendezése:

  • A zöldségszeleteket rendezd el a paradicsomszószon, váltakozva: például egy padlizsánkarika, egy cukkini, egy paradicsom, majd egy paprika, és így tovább.

  • Haladj körkörösen, amíg az összes zöldség el nem fogy, és a sütőtál meg nem telik egy szép mintával.

4. Fűszerezés és olajozás:

  • Locsold meg a tetejét a maradék 2 evőkanál olívaolajjal.

  • Szórd meg friss kakukkfűvel és rozmaringgal, majd ízlés szerint sózd és borsozd.

5. Sütés:

  • Fedd le a sütőtálat alufóliával, és süsd 180°C-on kb. 40-45 percig.

  • Az utolsó 10-15 percben vedd le az alufóliát, hogy a zöldségek szépen megpiruljanak.

6. Tálalás:

  • A sült ratatouille-t friss bazsalikomlevelekkel megszórva tálalhatod.

  • Kiváló főétel vagy köret lehet, például bagettel vagy rizzsel.

Ez a recept nemcsak ízletes, de rendkívül látványos is, ahogy a szépen elrendezett zöldségek megsülnek a tepsiben. 

Jó étvágyat hozzá!