Vajas csirke 6 személyre

Hozzávalók:

-földimogyoró olaj 3 evőkanál

-shalotta hagyma 3 fej, félkarikára vágva

-fokhagyma 4 gerezd

-paradicsom 3 nagyobb darab, megpucolva, összevágva

-só, nádcukor

-kesudió 100 g

-gyömbér 1 teáskanál, lereszelve

-garam masala 1 evőkanál

-koriandermag őrölt, 1 teáskanál

-római kömény 1 teáskanál

-babérlevél 2 db

-fahéj 1 kis rúd

-zöld cardamom egész, 5 szem

-szegfűszeg 5 szem

-görögszéna levél 1 teáskanál

-tejszín 1 dl

-vaj 100 g

-friss koriander 50 g

Csirkemell pác elkészítése:

-csirkemell filé 600 g

-friss chili ízlés szerint

-garam masala 1 teáskanál

-gyömbér 1 teáskanál, lereszelve

-lime leve 1 evőkanál

-görögszéna levél 1 teáskanál

-joghurt 100 g

-földimogyoró olaj 1 evőkanál

-só

A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockára és a pácban szereplő hozzávalókkal keverjük össze, tegyük hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 3-4 órára. Serpenyőben forrósítsunk mogyoróolajat és süssük a csirkemell kockákat pár percig, hogy minden oldala megpiruljon kicsit.

Forrósítsunk mogyoróolajat egy lábosban, pároljuk meg benne a shalotta hagymát, fokhagymát, gyömbért. Adjuk hozzá az összevágott paradicsomot, kesudiót, garam masalát, koriandermagot, római köményt, sózzuk és ízesítsük egy kevés cukorral. Öntsünk hozzá egy kevés vizet és pároljuk a zöldségeket amíg puhák lesznek. Ezután turmix vagy botmixer segítségével pürésítsük le a vajas csirke alapját.

Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a babérlevelet, fahéjat, cardamomot, szegfűszeget, görögszéna levelet, rövid ideig melegítsük a vajat, majd adjuk hozzá a megfőzött és leturmixolt alapot. Öntsük hozzá a tejszínt és lassú tűzön forraljuk 15 percig, ezután adjuk hozzá az elősütött csirkemellet és alacsony lángon pároljuk tovább még 15 percet. 

Tálalásnál frissen vágott korianderrel szórjuk meg, köretnek párolt rizst és pappadum-ot adhatunk mellé.