1976-ban egy Xavier nevű affineur (azaz „sajtmester”) a dél-franciaországi Toulouse, más néven Ville Rose gasztronómiai szívében megalapította sajtérlelőjét. Az „affineur” nevéből eredően sajtok érlelésével, nemesítésével foglalkozik. A sajtkészítők egy része saját maga érleli sajtjait, azonban vannak olyanok, akik a még „félkész” terméket átadják a sajt érlelésére specializálódott szakembereknek (ennek egyik legismertebb példája a parmezán). Xavier célja az előbbiekből levezetve kézműves, magas minőségű nyerstejes sajtok kiválasztása és tökéletessé érlelése volt. A nagyközönség körében a Xavier által érlelt sajtok azonnali sikert arattak, és nem sokat váratott magára a szakmabeliek elismerése sem. A sajtok iránti szenvedély örökletes, Xavier fia, Francois 2001-ben csatlakozott a vállalkozáshoz - 2015-ben pedig hivatásos affineurré vált. Lelkes csapatuk munkájának köszönhetően mára sajtjaik mind Franciaországban, mind külföldön elérhetőek.
Összetevők
nyers tehéntej, só, állati eredetű oltó, tejkultúra (tej)
Allergének
tej
Részletes leírás
Penészes kérge halványsárga, lágy, rugalmas belsőt takar. Vajas, krémes, édeskés íze mással össze nem hasonlítható.