1976-ban egy Xavier nevű affineur (azaz „sajtmester”) a dél-franciaországi Toulouse, más néven Ville Rose gasztronómiai szívében megalapította sajtérlelőjét. Az „affineur” nevéből eredően sajtok érlelésével, nemesítésével foglalkozik. A sajtkészítők egy része saját maga érleli sajtjait, azonban vannak olyanok, akik a még „félkész” terméket átadják a sajt érlelésére specializálódott szakembereknek (ennek egyik legismertebb példája a parmezán). Xavier célja az előbbiekből levezetve kézműves, magas minőségű nyerstejes sajtok kiválasztása és tökéletessé érlelése volt. A nagyközönség körében a Xavier által érlelt sajtok azonnali sikert arattak, és nem sokat váratott magára a szakmabeliek elismerése sem. A sajtok iránti szenvedély örökletes, Xavier fia, Francois 2001-ben csatlakozott a vállalkozáshoz - 2015-ben pedig hivatásos affineurré vált. Lelkes csapatuk munkájának köszönhetően mára sajtjaik mind Franciaországban, mind külföldön elérhetőek.