Részletes leírás
Julia Elvira Orozco Caicedo a caucai Popayán régióban 13 hektáron termeszt Castillo és Colombia fajtákat. Brix-mérőt használ az optimális betakarítási idő meghatározásához, és úgy találta, hogy a 18 °Bx pont megfelelő. A betakarítás után a kávét "balseo"-nak nevezett lebegő eljárással válogatják: a cseresznyét vízzel megtöltött tartályba helyezik, a sérült és hibás cseresznyét pedig lebegtetik, lehetővé téve, hogy eltávolítsák a tételből. A kávét ezután a gyümölcs "húsában" erjesztik, amíg 15–16 °Bx értéket nem mutat, ami körülbelül 24 órát vesz igénybe. Ezután pépesítik, és körülbelül 10 °Bx-ig fermentálják, ami további 36 órát vesz igénybe. A kávét kétszer mossák, majd parabolaszárítókban 15 napig terítik.