1895-ben, amikor a cár bevezette az állami monopóliumot, teljesen betiltották a Polugar gyártását, és az összes hagyományos szeszfőzdét megsemmisítették a rézlepárlókkal. Ennek az az oka, hogy az alkoholmérők feltalálása előtt az alkoholos italok erősségét és ezáltal érzékelhető minőségét úgy vizsgálták, hogy két adag folyadékot égettek ki, de ebből csak egy adagnyi maradt. Más szóval, amikor az italt félig leégették, „Polugar”-nak hívták. A hagyományos orosz gasztronómia elveszett szimbóluma Borisz Rodionov, az ismert orosz vodkatörténész, akadémikus és publikált író 18. századi könyvében található receptnek köszönhetően mostanra elkezdett visszatérni. A Rodionov család most az orosz történelem aranykorában élvezett hagyományos gabonapárlatok, a Polugar egykori dicsőségének helyreállítását célzó mozgalom élén áll.