Részletes leírás
Christian Drouin 1981-ben adta el az első Pomme Prisonnière-t, amely egy különleges eljárás eredménye. Az ötletet Didier Alleaume adta, akivel véletlenül találkozott; Alleaume családja már négy generáció óta készített ilyen különleges ajándékot, gyümölcsöt zárva az üvegbe. Drouin-nak rögtön megfogant a gondolat, hogy miért ne próbálná ki ezt almával és calvadossal. Így született meg az együttműködésük, amely a Pomme Prisonnière néven hamarosan sikertermékké vált. Mára a Pomme Prisonnière nevet gyakran magára, az italfajtára is használják. A készítés folyamata tavasszal kezdődik, amikor áprilisban a rózsaszín és fehér virágok ellepik a fákat. Májusban az elhervadt szirmok közül bontakoznak ki a gyümölcskezdemények, melyek közül sok lehull, csak az embriók mintegy 5%-a fejlődik valódi almává. Az üveg felhelyezésének időzítése kulcsfontosságú: ha túl sokáig várnak, a flaska nyaka már nem fér át a növekvő gyümölcsön, míg a túl korai felhelyezés veszélyezteti a termés épségét. A megfelelő pillanat kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy az almakezdemény a nyár folyamán szabadon növekedhessen az üvegben. Szeptemberben az üveget gondosan elválasztják a fától, tisztítják, majd megtöltik a Christian Drouin-féle Pays d’Auge calvadossal. A hónapokig tartó áztatás során az alma és a calvados ízei összeérnek, így alakul ki a különleges "ágyas" calvados, a Pomme Prisonnière. A magas hibaarány ellenére minden évben készül néhány palack ebből az értékes italból. A minőség megőrzése érdekében mindig gondoskodjunk arról, hogy az alma teljesen ellepve maradjon a calvadosban.