A januári hideg napok ideálisak a meleg, tápláló krémlevesekhez, amelyek nemcsak finomak, de segítenek feltöltődni a téli hónapokban. Három különleges, könnyen elkészíthető krémleves receptjét osztjuk meg veletek. Jó étvágyat!
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
500 g friss brokkoli
1 közepes hagyma
1 közepes burgonya
2 evőkanál olívaolaj
1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)
100 ml tejszín
Só, bors ízlés szerint
1 teáskanál citromlé (opcionális)
Pirított mandula a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, és forró vízben 5-7 percig blansírozzuk, hogy megpuhuljon, de megőrizze szép zöld színét. A vízből kiszedve félretesszük.
A hagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához. Pár percig együtt pirítjuk.
Felöntjük az alaplével (vagy vízzel és alaplé kockával), majd felforraljuk.
Miután felforrt, hozzáadjuk a brokkolit, és kb. 10-15 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Botmixerrel pürésítjük a levest simára. A végén hozzáadjuk a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük.
Ha szeretnénk, egy kevés citromlével frissíthetjük az ízeket. Tálaláskor pirított mandulát szórhatunk a tetejére a krémleves gazdagításához.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
500 g zeller (hámozva, felkockázva)
1 közepes hagyma
2 közepes burgonya
1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)
2 evőkanál olívaolaj
100 ml tejszín
Só, bors ízlés szerint
Friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk és az olívaolajon egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk.
A burgonyát és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához majd egy-két percig pirítjuk.
Felöntjük az alaplével (vagy vízzel és alaplé kockával), majd felforraljuk.
Alacsony lángon 20-25 percig főzzük, amíg a zeller és a burgonya megpuhul.
Botmixerrel pürésítjük a levest simára. Ha túl sűrű, egy kis vízzel vagy alaplével hígíthatjuk.
A végén hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük.
Lencsekrémleves
Hozzávalók:
250 g vörös lencse (vagy zöld lencse)
1 közepes hagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)
2 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)
1 teáskanál kömény
1 teáskanál paprika (édes)
Só, bors ízlés szerint
100 ml tejszín (opcionális, vegán verzióhoz kihagyható)
1 evőkanál citromlé (frissességet ad neki)
Friss petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
A lencsét alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsöpögtetjük. Ha zöld lencsét használunk, érdemes 10-15 percig előfőzni, hogy gyorsabban megpuhuljon. A sárgarépát, a burgonyát és a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. A fokhagymát finomra vágjuk.
Egy nagy lábasban, közepes lángon, az olívaolajon (vagy vajon) megdinszteljük a felkockázott hagymát, amíg üveges lesz. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és a burgonyát, és pár percig együtt pároljuk.
A párolt zöldségekhez adjuk hozzá a fokhagymát, köményt, paprikát, sót és borsot. Keverjük össze, és pár percig pirítjuk, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
Ezután hozzáadjuk a lencsét és felöntjük az alaplével (vagy vízzel és zöldségalaplé kockával). Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve főzzük 25-30 percig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak.
Ha a lencse és a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük a levest simára. Ha túl sűrű, egy kis vizet vagy alaplevet adhatunk hozzá, hogy a kívánt állagot elérjük.
A végén hozzáadjuk a tejszínt, és jól összekeverjük. Tálalás előtt ízlés szerint citromlével frissíthetjük a levest.
A lencsekrémlevest tálaljuk, és friss petrezselyemmel díszíthetjük. Ha szeretnénk, egy-egy kanál tejfölt is adhatunk a tetejére.