A januári hideg napok ideálisak a meleg, tápláló krémlevesekhez, amelyek nemcsak finomak, de segítenek feltöltődni a téli hónapokban. Három különleges, könnyen elkészíthető krémleves receptjét osztjuk meg veletek. Jó étvágyat!

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:

500 g friss brokkoli

1 közepes hagyma

1 közepes burgonya

2 evőkanál olívaolaj

1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)

100 ml tejszín

Só, bors ízlés szerint

1 teáskanál citromlé (opcionális)

Pirított mandula a tálaláshoz (opcionális)

 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, és forró vízben 5-7 percig blansírozzuk, hogy megpuhuljon, de megőrizze szép zöld színét. A vízből kiszedve félretesszük.

A hagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk.

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához. Pár percig együtt pirítjuk.

Felöntjük az alaplével (vagy vízzel és alaplé kockával), majd felforraljuk.

Miután felforrt, hozzáadjuk a brokkolit, és kb. 10-15 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

Botmixerrel pürésítjük a levest simára. A végén hozzáadjuk a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük.

Ha szeretnénk, egy kevés citromlével frissíthetjük az ízeket. Tálaláskor pirított mandulát szórhatunk a tetejére a krémleves gazdagításához.

 

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

500 g zeller (hámozva, felkockázva)

1 közepes hagyma

2 közepes burgonya

1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)

2 evőkanál olívaolaj

100 ml tejszín

Só, bors ízlés szerint

Friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez (opcionális)

 

Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk és az olívaolajon egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk.

A burgonyát és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához majd egy-két percig pirítjuk.

Felöntjük az alaplével (vagy vízzel és alaplé kockával), majd felforraljuk.

Alacsony lángon 20-25 percig főzzük, amíg a zeller és a burgonya megpuhul.

Botmixerrel pürésítjük a levest simára. Ha túl sűrű, egy kis vízzel vagy alaplével hígíthatjuk.

A végén hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük.

 

Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük.

Lencsekrémleves

Hozzávalók:

250 g vörös lencse (vagy zöld lencse)

1 közepes hagyma

1 közepes sárgarépa

1 közepes krumpli

2 gerezd fokhagyma

1 liter zöldségalaplé (vagy víz + 1 kocka zöldségalap)

2 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)

1 teáskanál kömény

1 teáskanál paprika (édes)

Só, bors ízlés szerint

100 ml tejszín (opcionális, vegán verzióhoz kihagyható)

1 evőkanál citromlé (frissességet ad neki)

Friss petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

 

Elkészítés:

A lencsét alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsöpögtetjük. Ha zöld lencsét használunk, érdemes 10-15 percig előfőzni, hogy gyorsabban megpuhuljon. A sárgarépát, a burgonyát és a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. A fokhagymát finomra vágjuk.

Egy nagy lábasban, közepes lángon, az olívaolajon (vagy vajon) megdinszteljük a felkockázott hagymát, amíg üveges lesz. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és a burgonyát, és pár percig együtt pároljuk.

A párolt zöldségekhez adjuk hozzá a fokhagymát, köményt, paprikát, sót és borsot. Keverjük össze, és pár percig pirítjuk, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.

Ezután hozzáadjuk a lencsét és felöntjük az alaplével (vagy vízzel és zöldségalaplé kockával). Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve főzzük 25-30 percig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak.

Ha a lencse és a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük a levest simára. Ha túl sűrű, egy kis vizet vagy alaplevet adhatunk hozzá, hogy a kívánt állagot elérjük.

A végén hozzáadjuk a tejszínt, és jól összekeverjük. Tálalás előtt ízlés szerint citromlével frissíthetjük a levest.

A lencsekrémlevest tálaljuk, és friss petrezselyemmel díszíthetjük. Ha szeretnénk, egy-egy kanál tejfölt is adhatunk a tetejére.