Francia Le Gigot d ́Agneau Pascal

A Le Gigot d ́Agneau Pascal-tazaz a franciák húsvéti báránycomb receptjét is elkészíthetitek az ünnepi asztalra. Finom, omlós, fokhagymás bárányhús, aminek elkészítése sem bonyolult! Ropogós külső kéreg és rózsaszínes, szaftos hús, ami szinte leválik a csontról.

Hozzávalók:

  • Csontos báránycomb
  • Fokhagyma
  • Maldon só
  • Green Cuisine bors
  • Olivier Olívaolaj

 

Opcionális:

  • Friss rozmaring
  • Green Cuisine provence fűszerkeverék
  • Aneto Clado alaplé

 

A báránycomb előkészítése:

  1. A báránycomb-sülthöz vegyük ki a báránycombot a hűtőből körülbelül 2 órával a recept elkészítése előtt, hogy a hús ne legyen túl hideg.
  2. A báránycombot mossuk meg hideg vízzel, hogy a hús ragadását eltávolítsuk, és papírtörlővel töröljük alaposan szárazra.  A felesleges nedvesség eltávolítása ropogósabb külsőt eredményez a sütés során.
  3. Távolítsuk el a báránycombon lévő fehér, kemény bőr nagy részét.  Csak vágjunk egy kis bemetszést, húzzuk meg az ujjainkkal, és a hússal párhuzamosan vágjuk, ahogy húzzuk.
  4. Vágjuk a fokhagymát apró, kb. 5 mm x 5 mm-es julienne-ekre, azaz hosszú csíkokra.
  5. Egy hosszú, éles késsel készítsünk egy hosszú, vékony bemetszést a húson, és a nyílásba helyezzük bele a fokhagymát.  Ízlés szerint adjunk hozzá néhány levél friss rozmaringot is.
  6. Ezt egyenletesen végezzük el a hús minden mélyebb részén.
  7. Tegyük a báránycombot egy nagy tepsibe, és öntsünk rá egy kis olívaolajat, de ne túl sokat, mert a bárányban már eleve sok természetes zsír van, és bőségesen szórjuk meg minden részét borssal és opcionálisan a provence fűszerkeverékkel. Az olajjal az összes bors és fűszernövény a húshoz tapad, és egyfajta kérget képez.

 

A báránycomb elkészítése:

  1. Állítsuk a sütőt magas hőmérsékletre, körülbelül 240 °C-ra, és hagyjuk, hogy nagyon felforrósodjon.
  2. Közvetlenül azelőtt, hogy a báránycombot betennénk a sütőbe, sózzuk meg a sültet.
  3. Tegyük a sütőbe körülbelül 20 percre, hogy szép kérget kapjon.  Ez megakadályozza, hogy a szaftok kifolyjanak a sütés során.
  4. Ezután vegyük lejjebb a sütőt körülbelül 200° C-ra.
  5. Süssük a báránycombot körülbelül 12-15 percig fél kg-onként attól függően, hogy rózsaszínesre szeretnénk-e, vagy 18 percig, ha jól átsütve szeretnénk.
  6. A sütés közepén egyszer megfordíthatjuk a báránycombot.

 

A báránycomb tálalása:

  1. Miután kivettük a báránycombot a sütőből, vegyük ki a tepsiből, és fedjük le alufóliával. Pihentessük legalább 10 percig, hogy a szaftok visszaáramoljanak a báránycomb húsába.
  2. Közben a tepsiben maradt zsír nagy részét kidobhatjuk, és a tepsit alacsony hőfokon a tűzhelyre állíthatjuk. Győződjünk meg róla, hogy a tepsink ezt lehetővé teszi. Ezután öntsük fel egy nagy pohár csirke alaplével vagy vörösborral, kaparjuk fel az összes finomságot a tepsink aljáról, hagyjuk, hogy elpárologjon egy része, fűszerezzük, ha szükséges, és tálaljuk egy szép, egyszerű mártásként.
  3. Ha a báránycomb nagyon nagy, akkor lehet, hogy a csonthoz közelebb túl rózsaszínű lesz. Ilyenkor csak tegyük vissza egy kicsit még a sütőbe.

 

Borpárosítás:

  • Mas Des Tannes Rouge 2018 0,75l

 

Kapcsolódó termékek

    • Nincs készleten
    AnetoCaldo bio zöldség alaplé 1l
    3 499 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Olivier Extra Szűz Oliva olaj 250ml
    2 999 Ft
    Átmenetileg nem elérhető