Medovik – az orosz mézes torta, amit muszáj megkóstolnod!

Több rétegből álló, puha, karamellás-mézes tészta krémes tejfölös töltelékkel. Az íze másnapra lesz igazán tökéletes. Íme a recept: 

Hozzávalók:
  • 200 g méz
  • 200 g vaj
  • 570 g finomliszt
  • 100 g cukor
  • 1 egész tojas
  • 1 tojássárgája
  • 10 g szódabikarbóna
  • 600 g zsíros tejföl
  • 3 dl habtejszín
  • 150 g porcukor
1. A tésztalapok:
  • Egy fém vagy hőálló tálba tedd a vajat, mézet és a cukrot. Gőz fölött (vagy nagyon alacsony lángon) olvaszd össze, míg egynemű nem lesz.
  • Add hozzá a tojásokat egyenként, közben gyorsan keverd, hogy ne süljön meg a tojás.
  • Keverd bele a szódabikarbónát – a massza elkezd habosodni, kicsit világosabb lesz.
  • Vedd le a tűzről, és fokozatosan keverd bele a lisztet, először fakanállal, majd kézzel gyúrva. Puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnod.
  • Oszd a tésztát 10 egyenlő részre, formálj gombócokat, és tartsd letakarva, hogy ne száradjanak ki.
  • Egyenként nyújtsd ki a gombócokat vékony, kb. 2 mm vastagra. A legegyszerűbb sütőpapíron kinyújtani.
  • Süss egyesével 180°C-ra előmelegített sütőben 5-6 percig, míg enyhén aranybarna lesz. A szélek nyugodtan lehetnek sötétebbek.
  • Míg még melegek, vágd őket egyforma méretűre (pl. tál vagy tortakarika segítségével). A leeső részeket tedd félre – ezekből lesz a morzsa a tetejére.
2. A krém:
  • A tejfölt keverd össze a porcukorral és vaníliával. Kézi habverővel vagy spatulával elég, nem kell túlverni.
  • Ha hígnak tűnik a krém, tedd hűtőbe 15-20 percre.
3. Összeállítás:
  • Rétegezd a lapokat: minden lapra kenj bőségesen krémet.
  • A tetejére és az oldalára is jusson a tejfölkrémből.
  • A félretett, sült tésztaszéleket morzsold le, és szórd meg vele a tortát.
  • Fedd le, és hagyd a hűtőben legalább egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak.

Kapcsolódó termékek