Nelli szerint a világ ízei - 5.rész Távol-keleti menü

Repüljetek velünk Távol-Keletre, hiszen Nelli szerint a világ ízei új epizódjában egzotikus fogások rejtelmeit ismerhetitek meg. A menüben egy elképesztően finom Tom Kha Gai-t, Zöld currys zöldségeket jázmin rizzsel, pikáns Mangósalátát és egy különleges kínai palacsintát készíthettek el együtt Nellivel. Tökéletes program azokra a hétvégékre, amikor a lábunkat se szeretnénk kitenni otthonról, így mégis utazhatunk a különleges ízeknek köszönhetően.

 

Kínai palacsinta

  • Wessex Mill finomliszt – 200g
  • Forrásban lévő víz – 160g 
  • Snidling vagy újhagyma– 1/2 csokor 
  • Double Pagoda szezámolaj – 6 evőkanál
  • Szójaszósz – 4 evőkanál
  • Thai Dancer rizsecet – 3 evőkanál
  • Lime – 1/2 db
  • Maldon só

Elkészítés:

  1. A lisztet, a forrásban lévő vizet, egy nagy csipet sót és 2 evőkanál szezámolajat egy villával, vagy pálcikával elkeverünk, majd ha már lehűlt annyira, hogy kézzel hozzá érjünk, elkezdjük gyúrni, 10 percig. Ezután lefedve félre tesszük, legalább 15 percre. 
  2. Újra gyúrjuk 5 percig, majd kettévágjuk és kinyújtjuk mindkét darabot palacsinta formájúra, 2-3 mm vékonyságúra. Megkenjük 2 evőkanál szezámolajjal, megszórjuk a felaprított snidlinggel és egy kis sóval. 
  3. Feltekerjük, majd csigát formázunk a hengerből és újabb 15 percig pihentetjük.
  4. Végül a csigákat újra palacsinta formájúra nyújtjuk, kb.1 centi vastagságúra. 
  5. Egy serpenyőt közepes hőfokon felmelegítünk és egy kevés szőlőmagolajon lassan aranybarnára sütjük a “palacsinta” mindkét oldalát. Majd felszeleteljük, mint egy pizzát. 
  6. A szójaszószt, rizsecetet és lime-ot összekeverjük és ebbe mártogatjuk a kész palacsintát. (Igény szerint ebbe tehetünk vékonyra szeletelt friss chilit.)

 

Tom Kha Gai

  • Bart makrut lime (kaffir lime) levél - 8 db (őrölt is jó, ha nincs friss)
  • Aneto Clado csirke alaplé - 1 liter
  • La Tourangelle kókuszolaj – 2 evőkanál
  • Fehér hagyma – 1 fej
  • Fokhagyma – 3 gerezd
  • Terre Exotique madárszem chili – 4 darab
  • Lobo Tom Kha paszta – 2 evőkanál
  • Sincere kókusztejszín - 300 ml
  • Shitake gomba - 100 g
  • Bébi kukorica – 100 g
  • Paradicsom – 2 kisebb db
  • Naturmind kókuszcukor – 2 evőkanál 
  • Halszósz – 1 evőkanál

Tálaláshoz:

  • Naturmind kókuszcukor 
  • Halszósz  
  • Double Pagoda szezámolaj  
  • Újhagyma – 3 szál, vékonyra szeletelve
  • Koriander – 1 csokor
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Friss lime - 3 db

Elkészítés:

  1. A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd vékonyra szeleteljük.
  2. Egy lábasban felmelegítjük a kókuszolajat, beleöntjük a hagymát, hozzáadjuk a kissé betördelt friss makrut lime leveleket, a szárított chilit, a felszeletelt fokhagymát és dinszteljük közepes hőmérsékleten 1 percig.
  3. Hozzáadjuk a Tom Kha pasztát, felöntjük az alaplével, elkeverjük és adunk hozzá 2 evőkanál kókuszcukrot.
  4. A Shitake gombák szárát levágjuk (ezt később alaplé készítéséhez felhasználhatjuk) a kalapokat feldaraboljuk, hozzáadjuk a leveshez és 8 percig főzzük.
  5. Mielőtt a gomba teljesen megpuhul, a kicsumázott paradicsomokat negyedekbe, a bébikukoricát falatnyi darabokra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. 
  6. Hozzáadjuk a kókusztejszínt.
  7. Tálalásnál az asztal közepére teszünk kókuszcukrot, halszószt, friss koriandert, thai bazsalikomot, lime-ot, friss chilit, mungóbabcsírát és szezámolajat, így mindenki tovább ízesítheti a levesét igény szerint. 

 

Zöld curry-s zöldség rizzsel

  • Mae Ploy zöld curry paszta – 2 evőkanál (kb. 50g)
  • Gyömbér – egy 5x3 centis darab
  • Fehér hagyma – 1 kis fej
  • Bébi kukorica – 1 doboz (kb. 150g)
  • Sárgarépa – 2 db közepes
  • Cukkini – 1 db közepes
  • Ananász – 1/2 db
  • Cukorborsó – 1 doboz (kb. 100g)
  • Brokkoli – 1/2 fej
  • Bart makrut lime (kaffir lime) levél - 4 db (őrölt is jó)
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Chaokoh kókusztej – 6 dl
  • Koriander – 1 csokor
  • Igény szerint friss madárszem chili.

Jázmin rizs

  • Royal Tiger jázmin rizs (300 g)
  • Só (1/2 evőkanál)

Elkészítés:

  1. A rizst alaposan megmossuk és a csomagoláson jelzett instrukciók szerint megfőzzük. Félretesszük. 
  2. Hosszúszemű rizs (amit a videóban használunk): 
  3. A rizst megmossuk, majd forrásban lévő vízben 10-12 percig főzzük, leszűrjük és fedő alatt hagyjuk, hogy készre puhuljon. 

Elkészítés:

  1. Előkészítjük a zöldségeket: A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd ezeket kis cikkekre. A sárgarépát megpucoljuk és falatnyi darabokra vágjuk, csakúgy, mint a cukkinit és a bébikukoricát. A cukorborsót megtisztítjuk a szárától, a brokkolit falatnyi rózsákra, az ananászt pucolást követően kis darabokra vágjuk.  A gyömbért és néhány gerezd fokhagymát megpucolunk.
  2. Egy lábasban, vagy magas falú serpenyőben napraforgó-, vagy szőlőmagolajat hevítünk közepes hőfokon és ebben kissé megpirítjuk a gyufára (julienne-re) vágott gyömbért kb.1 perc alatt, majd hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát és 30 másodpercig dinszteljük (fontos, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg). 
  3. Ekkor hozzáadjuk a brokkolit, a sárgarépát, a bébikukoricát és a makrut lime leveleket. Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a curry pasztát és 2-3 percig főzzük. Ezután beleöntjük az ananászt, a madárszem chilit, a cukkinit és végül a cukorborsót.

 

Mangósaláta

  • Mangó – 2 db
  • Halszósz - 1 evőkanál
  • Lime – 2 db
  • Tate + Lyle Pálmacukor/barna cukor – 1 evőkanál
  • Lilahagyma – 1 db
  • Terre Exotique madárszem chili – ízlés szerint
  • Double Pagoda szezámolaj – 1 evőkanál
  • Fekete szezámmag – 1 evőkanál
  • Menta – 1 csokor
  • Thai bazsalikom – 1 csokor
  • Koriander – ½ csokor
  • Igény szerint mungóbabcsíra

Elkészítés:

  1. A mangót megpucoljuk, kimagozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. 
  2. A halszószt, lime levet, a pálmacukrot, a szezámolajat összekeverjük és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt madárszem chilit (vagy az összetört szárított chilit). 
  3. A salátaöntetbe beleforgatjuk a mangót, a vékony szeletekre vágott lilahagymát és hagyjuk picit állni. 
  4. Közben vékonyra vágjuk a menta és a thai bazsalikom levelek felét. Ha ez kész, ezt is beleforgatjuk a salátába. 
  5. Tálalásnál megszórjuk a fekete szezámmaggal és tovább díszítjük a fűszernövényekkel. 

Nézd meg Nelli szerint a világ ízei hatodik részét!

Kapcsolódó termékek

    • Nincs készleten
    Double Pagoda szezámolaj 375ml
    4 499 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Thai Dancer Rice Vinegar 300ml
    1 499 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Aneto Caldo bio szárnyas alaplé 1l
    3 499 Ft
    Átmenetileg nem elérhető