Répatorta recept
A répatorta az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a zöldségek is tökéletesen megállják a helyüket az édességek világában. Ez a süti nemcsak puha és ízletes, hanem fűszeres, dióval vagy mandulával gazdagítva igazán különleges desszert – legyen szó egy vasárnapi ebédről, ünnepi alkalomról vagy egy hétköznapi kényeztetésről. A tetejére kerülő lágy krémsajtos krém pedig már csak hab a tortán!
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 20 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 1 dl olaj
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg darált dió vagy mandula
- 1 tk vaníliaaroma (vagy vaníliás cukor)
- opcionálisan: narancshéj, mazsola
Krémhez (opcionális, de ajánlott):
- 25 dkg mascarpone vagy krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 dl habtejszín (keményre verve)
Elkészítés:
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a vaníliát.
- Belekeverjük a reszelt répát, diót (vagy mandulát), végül a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és fahéjjal elkevert lisztet.
- A masszát kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 175°C-on kb. 40–45 percig sütjük (tűpróba!).
- Ha kihűlt, megkenjük a krémmel: a hozzávalókat simára keverjük, és hűtve felverjük.
Jó étvágyat hozzá!