Culinaris Fűszeriskola Mautner Zsófival - 8.rész Yuzu kosho
Mennyei salátaöntet Yuzu Kosho pasztával, amivel a legegyszerűbb salátákat is őrületes ízkavalkáddá varázsolhatjátok! A Fűszeriskola következő részében egy csípős, citrusos szósszal ismerkedhettek meg Japánból. Zseniális mentás-korianderes vitaminsaláta és maradék zöldségekből egy lightos Vietnámi nyári tekercs elkészítésének fortélyait mutatja meg nektek Mautner Zsófi. Könnyed szósz, amely ízletes, ám a hagyományos mogyorós változatnál alakbarátabb verziót kínál az új év utáni kalóriaszegényebb napokra.
Téli vitaminsaláta szójaszószos, gyömbéres csodaöntet
Hozzávalók (2-4 adaghoz)
- 2 evőkanál világos szójaszósz
- 2 kezeletlen citrom leve és héja
- 1 evőkanál termelői Culinaris méz (lehet eritrit is)
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve 2 cm friss gyömbér, reszelve
- 1 kávéskanál Vörös Kabosu Kosho Citrus paszta
- 1 evőkanál Double Pagoda szezámolaj (elhagyható, anélkül is finom, ha teljesen olajmentesre szeretné készíteni valaki)
Salátához:
- 4 sárgarépa (lehet színes)
- 1 kígyóuborka
- 1 cékla
- 1 csokor menta
- 1 marék pirított kesudió
Elkészítés:
- Az öntethez az összes alapanyagot összekeverjük. Amikor megkóstoljuk, túl töménynek fog tűnni, de nem baj, mert a saláta hamar felveszi az öntet ízeit. Ez a csodaöntet bármilyen hétköznapi hozzávalóból vagy maradékból is luxus salátát varázsol.
- A zöldségeket gyufaszálra szeleteljük és összekeverjük az öntettel. TIPP: tökéletesen passzol akár sült zöldséggel, rizstésztával, tépett vagy vékonyra szeletelt sült húsokkal, de ezek mellett mártogatósként is használhatjuk többek közt vietnámi nyári tekercshez.
A rizspapír használata:
- Egy rizspapírral megegyező méretű edényt töltsünk meg meleg vízzel
- Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (főtt tészta; hámozott, magozott, julienne-re vágott uborka; vékony csíkokra szeletelt salátalevél; újhagyma; levelekre tépkedett zöldfűszer; csirke, vagy főtt garnéla)
- Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.
- Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.
- Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.
- Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3-4 másodpercig.
- Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós, és nem lehet vele dolgozni.
- Helyezzük rá a hozzávalókat, alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.
- Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.
Nézd meg a Fűszeriskola Mautner Zsófival kilencedik részét!