Fűszeriskola Mautner Zsófival - 2.rész Narancsvirágvíz recept

A Fűszeriskola második részében a közel-keleti konyha népszerű ízesítőjét, a narancsvirágvíz felhasználásának fortélyait ismerhetitek meg! Mautner Zsófi útmutatása alapján 2 fogást készíthettek el ezzel a különleges és aromás ízesítővel: egy egyszerre édes és sós, datolyás falatkát és egy klasszikus desszertet, a creme caramell-t. Csináljatok helyet a fűszerespolcon a Samra narancsvirágvíznek, mert ez után a Fűszeriskola epizód után biztosan kísérleteztek majd vele!

 

 

Créme caramel vaníliával és narancsvirágvízzel
Hozzávalók (4-6 adag)

  •  8 + 8 dkg cukor
  • 4 egész Heppenheimer tojás
  • ½ Terre Exotique vaníliarúd kikapart magja
  • 5 dl Chaokoh kókusztej (vagy fele-fele kókusztej és Csengő tejszín)
  • csipet Maldon só
  • 3 evőkanál Samra narancsvirágvíz 

Elkészítés:

  1. Kikészítünk 6 másfél decis hőálló tálkát.
  2. 8 dkg cukrot egy kis lábasban sötét borostyán színűre karamellizálunk. Tükörsima, fényes, teljesen kristálymentes karamellánk legyen, a színe sötét – akkor kell levenni, amikor már pont megijednénk, hogy majdnem megég. 
  3. A kész karamellát azonnal a forma aljába öntjük, eligazgatjuk úgy, hogy egyenletesen, a forma teljes alját kitöltse. 10 percig hagyjuk állni, amíg lehűl és teljesen kopogósra keményedik. 
  4. Közben a 4 egész tojást kikeverjük a vaníliával és a másik 8 dkg cukorral (a cukornak ez a fele lehet alternatív édesítő, pl. xilit, eritrit). Lehetőség szerint ne elektromos kézi keverővel, csak sima kézi habverővel, mert nem akarjuk, hogy levegős, buborékos legyen a felülete. 
  5. A kókusztejet (vagy kókusztej és tejszín keverékét) egy csipet sóval forráspontig melegítjük, majd a cukros tojáshoz keverjük. Ráöntjük a megszilárdult karamellára.
  6. A sütőt előmelegítjük 150 C fokra (alsó-felső sütési funkción). A formát egy mélyebb tepsibe állítjuk, majd a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy kb. a forma 2/3-ig érjen. A formát lefedjük alufóliával és 40-45 percig gőzöljük. 
  7. A tepsiben (a vízben) hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük (érdemes előző nap elkészíteni). Tálaláskor a formát egy forró vízzel teli edénybe/mosogatóba állítjuk kb. tíz percre, hogy a karamella szirupos, folyós állagú legyen és könnyen ki tudjuk borítani a pudingot. Egy kerek élű késsel körbe lazítjuk a pudingot, a formára teszünk egy tálat, majd óvatosan, fejjel lefelé kiborítjuk, hogy a karamella szirup felülre kerüljön, és lecsorogjon. 

 
Fűszeres, zsályás dióval töltött datolya pármai sonkában, chili olajjal
Hozzávalók (12 darabhoz)

  •  12 nagyméretű, minőségi Medjool datolya
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 6 levél friss zsálya
  • 1 kis gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 evőkanál Parqueoliva olivaolaj
  • Maldon só, bors
  • 2 evőkanál Samra narancsvirágvíz
  • 10 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
  • néhány teáskanál La Chinata chili-, vagy füstölt paprika olaj

Elkészítés:

  1. A datolyákat kimagozzuk.
  2. A töltelékhez egy kis tálkában a diót a fűszerekkel és a kiegészítőkkel összekeverjük. Egy-egy kávéskanálnyi tölteléket helyezünk a datolyák közepébe.
  3. A sonkaszeleteket félbevágjuk, majd egyesével begöngyöljük a megtöltött datolyákat.
  4. Elrendezzük egy sütőlapon, majd 180 C fokos sütőben kb. 15 perc alatt átmelegítjük, hogy kissé megolvadjon a sonka zsírja.
  5. Nagy tálcára tesszük, chili- vagy paprika olajjal csepegtetve tálaljuk.

Nézd meg a Fűszeriskola Mautner Zsófival harmadik részét!

Kapcsolódó termékek