Fűszeriskola Mautner Zsófival - 3.rész Harissza

Lassan ráfordulunk az ünnepekre, Mautner Zsófi egyik kedvenc fűszerkeverékét, a harisszát, vessétek be az ünnepi menünél! A tunéziai konyha egyik legfontosabb ízesítője mára Észak-Afrika-szerte közkedvelt fűszer. A chili, csípős paprika és több mint 20 fűszer együttese ad egyedi aromát, összetett, eltéveszthetetlenül fűszeres ízt a krémnek. Zöldségek, húsok, halak pácolásához ajánljuk. A receptvideóban látható harisszás édesburgonya Murgella stracciatellával valami isteni és a garnélát is mennyire feldobja! Próbáljátok ki Ti is a Belazu rózsa és sárgabarackos harisszáját, és osszátok meg velünk!

 

Harisszás grillezett garnéla
Hozzávalók (2 adag)

  •  Kb. 3-400 g Fishermans garnéla (fagyasztott, de nem előfőzött, tehát szürke, lehet páncélos, vagy pucolt)
  • 1 púpos evőkanál Belazu rózsás harissza
  • 1 evőkanál Castillo Canena olívaolaj
  • Maldon só, bors
  • opcionális: kevés narancslé és reszelt narancshéj
  • Tálaláshoz friss bagett

 Elkészítés:

  1. A garnélát szobahőmérsékleten felolvasztjuk, majd konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen.
  2. A sütőt előmelegítjük grillfokozatra.
  3. Egy kis tálkában kikeverjük a harisszát kevés olajjal és narancslével, majd összeforgajuk a garnélával.
  4. Mélyebb tepsibe, vagy hőálló tálba szórjuk, és kb. 7 perc alatt megsütjük.
  5. Azonnal tálaljuk, tunkolnivaló friss bagettet adunk mellé, esetleg egy nagy adag zöldsalátát.

 

Harisszás sült édeburgonya stracciatellával 
Hozzávalók (4 adag)

  •  500 g édesburgonya
  • Maldon só, bors
  • Castillo Canena olívaolaj
  • 2 evőkanál Belazu sárgbarackos harissza
  • 1 narancs leve
  • 1 evőkanál Farsang méz
  • 50 g magozott olajbogyó
  • 50 g kumquat
  • 1 evőkanál Belazu marokkói sós citrom héja, finomra aprítva
  • fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 2 kis doboz Murgella stracciatella

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
  2. Az édesburgonyát nagyobb hasábokra vágjuk, összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsire szórjuk, és kb. 20 percig sütjük.
  3. Közben kikeverjük az aszalt barackos harisszát egy kevés olívaolajjal, narancslével és mézzel.
  4. Az édesburgonyát kivesszük a sütőből, és egyenletesen rákanalazzuk a harisszás mázat.
  5. Visszatesszük, és további 10 percig sütjük.
  6. Közben elkészítjük a frissítő salsát: összekeverjük a felkarikázott olajbogyót, kumquatot, finomra aprított petrezselymet, marokkói citromhéjat és olívaolajat.
  7. A csilis édesburgonyát tálra szedjük, ráhalmozzuk a salsát, végül elosztjuk rajta a stracciatella sajtot.

Nézd meg a Fűszeriskola Mautner Zsófival negyedik részét!

Kapcsolódó termékek

    • Nincs készleten
    Belazu Rózsa Harissza paszta 170g
    2 899 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • BP
    • Nincs készleten
    Murgella Stracciatella tejszínes-mozzarella darabkás sajtkrém 140g
    1 099 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Farsang Termelői akácméz 270g
    2 899 Ft
    Átmenetileg nem elérhető