Fűszeriskola Mautner Zsófival - 3.rész Harissza
Lassan itt vannak az ünnepekre. Bemutatjuk Mautner Zsófi egyik kedvenc fűszerkeverékét, a harisszát. Vessétek be az ünnepi menünél, a siker garantált! A tunéziai konyha egyik legfontosabb ízesítője mára Észak-Afrika-szerte közkedvelt fűszer. A chili, csípős paprika és több, mint 20 fűszer együttese ad egyedi aromát, összetett, eltéveszthetetlenül fűszeres ízt a krémnek. Zöldségek, húsok, halak pácolásához ajánljuk. A recept videóban látható harisszás édesburgonya Murgella stracciatellával valami isteni és a garnélát is mennyire feldobja! Próbáljátok ki Ti is a Belazu rózsa és sárgabarackos harisszáját, és osszátok meg velünk!
Harisszás grillezett garnéla
Hozzávalók (2 adag)
- Kb. 3-400 g Fishermans garnéla (fagyasztott, de nem előfőzött, tehát szürke, lehet páncélos, vagy pucolt)
- 1 púpos evőkanál Belazu rózsás harissza
- 1 evőkanál Castillo Canena olívaolaj
- Maldon só, bors
- opcionális: kevés narancslé és reszelt narancshéj
- Tálaláshoz friss bagett
Elkészítés:
- A garnélát szobahőmérsékleten felolvasztjuk, majd konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen.
- A sütőt előmelegítjük grillfokozatra.
- Egy kis tálkában kikeverjük a harisszát kevés olajjal és narancslével, majd összeforgatjuk a garnélával.
- Mélyebb tepsibe, vagy hőálló tálba szórjuk, és kb. 7 perc alatt megsütjük.
- Azonnal tálaljuk, tunkolnivaló friss bagettet adunk mellé, esetleg egy nagy adag zöldsalátát.
Harisszás sült édesburgonya stracciatellával
Hozzávalók (4 adag)
- 500 g édesburgonya
- Maldon só, bors
- Castillo Canena olívaolaj
- 2 evőkanál Belazu sárgabarackos harissza
- 1 narancs leve
- 1 evőkanál Farsang méz
- 50 g magozott olajbogyó
- 50 g kumquat
- 1 evőkanál Belazu marokkói sós citrom héja, finomra aprítva
- fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
- 2 kis doboz Murgella stracciatella
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- Az édesburgonyát nagyobb hasábokra vágjuk, összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsire szórjuk, és kb. 20 percig sütjük.
- Közben kikeverjük az aszalt sárgabarackos harisszát egy kevés olívaolajjal, narancslével és mézzel.
- Az édesburgonyát kivesszük a sütőből, és egyenletesen rákanalazzuk a harisszás mázat.
- Visszatesszük, és további 10 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a frissítő salsát: összekeverjük a felkarikázott olajbogyót, kumquatot, finomra aprított petrezselymet, marokkói citromhéjat és olívaolajat.
- A chilis édesburgonyát tálra szedjük, ráhalmozzuk a salsát, végül elosztjuk rajta a stracciatella sajtot.