Fűszeriskola Mautner Zsófival - 7. rész Furikake fűszerkeverék
Zseniális poké bowl készül Mautner Zsófi konyhájában 2022 első Fűszeriskola epizódjában, különleges japán fűszerkeverékkel. A furikake egy izgalmas algás, szezámmagos fűszermix, ami a japán konyha alapja, ám jól illik az ázsiai vagy akár az indiai konyha ételeihez is. Igazi umami-bomba! Nézzétek meg a videót és készítsétek el otthon Mautner Zsófi halas és húsmentes poké bowl verzióját is.
Poké bowl alapok – egy halas, egy vegán
Hozzávalók (2 nagy adaghoz)
Csípős, majonézes szósz:
- 50 g japán majonéz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál sriracha, vagy más chiliszósz
- 1 evőkanál zöldcitromlé
- 1 evőkanál Double Pagoda szezámolaj
Ponzu szósz:
- 50 ml ponzu (Culinaris white ponzu)
- 1 evőkanál szójaszósz
Tál tartalma:
- 100 g Haenuki vagy Arroz sushi rizs
- 1 uborka, gyufaszálra szeletelve
- 1 sárgarépa, gyufaszálra szeletelve
- 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 1 érett avokádó, felszeletelve
- 1 evőkanál pácolt sushi gyömbér
- 1 evőkanál durvára vágott kesudió, vagy mogyoró
Halas változathoz:
- 150 g friss, bőr nélküli lazacfilé
Vegán változathoz:
- 500 g sült édesburgonya (vegyes színek)
+ a tetejére: furikake japán fűszerkeverék
Elkészítés:
A poké bowl szépsége éppen a változatosságában rejlik. Gyakorlatilag azt használhatunk, ami van otthon, maradék zöldek felhasználására is tökéletes. Mozaikszerűen mindenki azt tesz a táljába, amit szeretne. Lelke a szósz, amivel a fő összetevőt keverjük. A majonézes öntetet lazachoz ajánlom. Ehhez az összes hozzávalót kikeverjük, majd összeforgatjuk a kb. 1 cm-es kockákra vágott lazaccal. A vékonyabb, kalóriaszegényebb ponzu szószt is lehet halakhoz, vagy zöldségekhez is használni.
Rizs főzése: a rizst megmossuk, majd kétujjnyi vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd takarékon kb. 18-20 perc alatt megfőzzük (sózni, ízesíteni nem szükséges). Aki sok rizst készít, annak jól jöhet egy elektromos rizsfőző edény, amiben nagyon kényelmesen lehet rizst főzni.