Monda de Pascua, a spanyol húsvéti briós recept
A "Húsvéti ízek a világ körül" receptsorozatunkból a spanyol vidék ünnepi briósát, a Monda de Pascua receptjét osztjuk meg veletek. Összeállítása nagyon egyszerű, és csodásan mutat majd az ünnepi asztalon. Édes, narancsvirág vízzel, citrommal vagy akár baracklekvárral és csokoládéval ízesített tészta, aminek a közepén főtt tojások ülnek. Süssétek meg ezt a különleges desszertet is a hagyományos mellé idén húsvétra! Mi most a klasszikus narancsvirág vizes tésztájú recept elkészítését mutatjuk be, de nyugodtan kísérletezhettek más hozzávalókkal is, legyetek bátran kreatívak.
Hozzávalók 6 főre:
Kovász:
- 50 g Wessex Mill kenyérliszt BL80
- 5 g friss sütőélesztő
- 30 ml víz
Tészta:
- 200 g Wessex Mill kenyérliszt BL80
- 5 g friss sütőélesztő
- 2 db Heppenheimer tojás
- 70 g Béghin Say Bio Blonvilliers Pure Cane Blond cukor
- 40 ml Calvi Extra szűz olívaolaj
- 1/2 citrom (reszelt héja)
- 8 g Terre Exotique narancsvirágvíz
- 1 csipet Maldon só
Dekoráció:
- Heppenheimer tojás
- Green Cuisine ánizsmag
- Béghin Say Bio Blonvilliers Pure Cane Blond cukor
Elkészítés:
Előző nap elkészítjük a kovászt:
- A friss élesztőt langyos vízben felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a vizet az élesztővel.
- A hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén tésztát nem kapunk.
- Fedjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten hatni egy éjszakán át.
Másnap összeállítjuk a Mona de Pascua-t:
- A lisztet, a friss élesztőt egy nagy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a kovászt, az enyhén felvert tojást, a cukrot, az olívaolajat, a citromhéjat, a narancsvirágvizet és a sót.
- 6-8 percig gyúrjuk, amíg homogén keveréket nem kapunk, és kissé ragacsos lesz.
- A tésztából golyót formálunk, tálba tesszük, ruhával letakarjuk, és meleg helyen (kb. 20-23°C-on) 1 órán át hagyjuk, amíg duplájára nem kel.
- Olívaolajjal kikent munkalapra tesszük, nyújtás nélkül kettévágjuk.
- Golyót formálunk, és olajozott ujjakkal a közepébe lyukat készítünk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- A tésztából kör alakú fonatokat készítünk.
Borpárosítás:
Oremus Late Harvest 2016 0,5l