Monda de Pascua, a spanyol húsvéti briós recept

A "Húsvéti ízek a világ körül" receptsorozatunkból a spanyol vidék ünnepi briósát, a Monda de Pascua receptjét osztjuk meg veletek. Összeállítása nagyon egyszerű, és csodásan mutat majd az ünnepi asztalon. Édes, narancsvirág vízzel, citrommal vagy akár baracklekvárral és csokoládéval ízesített tészta, aminek a közepén főtt tojások ülnek. Süssétek meg ezt a különleges desszertet is a hagyományos mellé idén húsvétra! Mi most a klasszikus narancsvirág vizes tésztájú recept elkészítését mutatjuk be, de nyugodtan kísérletezhettek más hozzávalókkal is, legyetek bátran kreatívak.

Hozzávalók 6 főre:

Kovász:

  • 50 g Wessex Mill kenyérliszt BL80 
  • 5 g friss sütőélesztő
  • 30 ml víz

Tészta:

  • 200 g Wessex Mill kenyérliszt BL80 
  • 5 g friss sütőélesztő
  • 2 db Heppenheimer tojás
  • 70 g Béghin Say Bio Blonvilliers Pure Cane Blond cukor
  • 40 ml Calvi Extra szűz olívaolaj
  • 1/2 citrom (reszelt héja)
  • 8 g Terre Exotique narancsvirágvíz
  • 1 csipet Maldon só

Dekoráció:

  • Heppenheimer tojás 
  • Green Cuisine ánizsmag
  • Béghin Say Bio Blonvilliers Pure Cane Blond cukor

Elkészítés:

Előző nap elkészítjük a kovászt:

  1. A friss élesztőt langyos vízben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a vizet az élesztővel.
  3. A hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén tésztát nem kapunk.
  4. Fedjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten hatni egy éjszakán át.

Másnap összeállítjuk a Mona de Pascua-t:

  1. A lisztet, a friss élesztőt egy nagy tálba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a kovászot, az enyhén felvert tojást, a cukrot, az olívaolajat, a citromhéjat, a narancsvirágvizet és a sót.
  3. 6-8 percig gyúrjuk, amíg homogén keveréket nem kapunk, és kissé ragacsos lesz.
  4. A tésztából golyót formálunk, tálba tesszük, ruhával letakarjuk, és meleg helyen (kb. 20-23°C-on) 1 órán át hagyjuk, amíg duplájára nem kel.
  5. Olívaolajjal kikent munkalapra tesszük, nyújtás nélkül kettévágjuk. 
  6. Golyót formálunk, és olajozott ujjakkal a közepébe lyukat készítünk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. A tésztából köralakú fonatokat készítünk.

Borpárosítás:

Oremus Late Harvest 2016 0,5l

 



 


 


 

Kapcsolódó termékek