Nelli szerint a világ ízei - 5.rész Távol-keleti menü
Repüljetek velünk Távol-Keletre, hiszen Nelli szerint a világ ízei új epizódjában egzotikus fogások rejtelmeit ismerhetitek meg. A menüben egy elképesztően finom Tom Kha Gai-t, Zöld currys zöldségeket jázmin rizzsel, pikáns Mangósalátát és egy különleges kínai palacsintát készíthettek el együtt Nellivel. Tökéletes program azokra a hétvégékre, amikor a lábunkat se szeretnénk kitenni otthonról, így mégis utazhatunk a különleges ízeknek köszönhetően.
Kínai palacsinta
- Wessex Mill finomliszt – 200g
- Forrásban lévő víz – 160g
- Snidling vagy újhagyma– 1/2 csokor
- Double Pagoda szezámolaj – 6 evőkanál
- Szójaszósz – 4 evőkanál
- Thai Dancer rizsecet – 3 evőkanál
- Lime – 1/2 db
- Maldon só
Elkészítés:
- A lisztet, a forrásban lévő vizet, egy nagy csipet sót és 2 evőkanál szezámolajat egy villával, vagy pálcikával elkeverünk, majd ha már lehűlt annyira, hogy kézzel hozzá érjünk, elkezdjük gyúrni, 10 percig. Ezután lefedve félre tesszük, legalább 15 percre.
- Újra gyúrjuk 5 percig, majd kettévágjuk és kinyújtjuk mindkét darabot palacsinta formájúra, 2-3 mm vékonyságúra. Megkenjük 2 evőkanál szezámolajjal, megszórjuk a felaprított snidlinggel és egy kis sóval.
- Feltekerjük, majd csigát formázunk a hengerből és újabb 15 percig pihentetjük.
- Végül a csigákat újra palacsinta formájúra nyújtjuk, kb.1 centi vastagságúra.
- Egy serpenyőt közepes hőfokon felmelegítünk és egy kevés szőlőmagolajon lassan aranybarnára sütjük a “palacsinta” mindkét oldalát. Majd felszeleteljük, mint egy pizzát.
- A szójaszószt, rizsecetet és lime-ot összekeverjük és ebbe mártogatjuk a kész palacsintát. (Igény szerint ebbe tehetünk vékonyra szeletelt friss chilit.)
Tom Kha Gai
- Bart makrut lime (kaffir lime) levél - 8 db (őrölt is jó, ha nincs friss)
- Aneto Clado csirke alaplé - 1 liter
- La Tourangelle kókuszolaj – 2 evőkanál
- Fehér hagyma – 1 fej
- Fokhagyma – 3 gerezd
- Terre Exotique madárszem chili – 4 darab
- Lobo Tom Kha paszta – 2 evőkanál
- Sincere kókusztejszín - 300 ml
- Shitake gomba - 100 g
- Bébi kukorica – 100 g
- Paradicsom – 2 kisebb db
- Naturmind kókuszcukor – 2 evőkanál
- Halszósz – 1 evőkanál
Tálaláshoz:
- Naturmind kókuszcukor
- Halszósz
- Double Pagoda szezámolaj
- Újhagyma – 3 szál, vékonyra szeletelve
- Koriander – 1 csokor
- Thai bazsalikom – 1 csokor
- Friss lime - 3 db
Elkészítés:
- A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd vékonyra szeleteljük.
- Egy lábasban felmelegítjük a kókuszolajat, beleöntjük a hagymát, hozzáadjuk a kissé betördelt friss makrut lime leveleket, a szárított chilit, a felszeletelt fokhagymát és dinszteljük közepes hőmérsékleten 1 percig.
- Hozzáadjuk a Tom Kha pasztát, felöntjük az alaplével, elkeverjük és adunk hozzá 2 evőkanál kókuszcukrot.
- A Shitake gombák szárát levágjuk (ezt később alaplé készítéséhez felhasználhatjuk) a kalapokat feldaraboljuk, hozzáadjuk a leveshez és 8 percig főzzük.
- Mielőtt a gomba teljesen megpuhul, a kicsumázott paradicsomokat negyedekbe, a bébikukoricát falatnyi darabokra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez.
- Hozzáadjuk a kókusztejszínt.
- Tálalásnál az asztal közepére teszünk kókuszcukrot, halszószt, friss koriandert, thai bazsalikomot, lime-ot, friss chilit, mungóbabcsírát és szezámolajat, így mindenki tovább ízesítheti a levesét igény szerint.
Zöld curry-s zöldség rizzsel
- Mae Ploy zöld curry paszta – 2 evőkanál (kb. 50g)
- Gyömbér – egy 5x3 centis darab
- Fehér hagyma – 1 kis fej
- Bébi kukorica – 1 doboz (kb. 150g)
- Sárgarépa – 2 db közepes
- Cukkini – 1 db közepes
- Ananász – 1/2 db
- Cukorborsó – 1 doboz (kb. 100g)
- Brokkoli – 1/2 fej
- Bart makrut lime (kaffir lime) levél - 4 db (őrölt is jó)
- Thai bazsalikom – 1 csokor
- Chaokoh kókusztej – 6 dl
- Koriander – 1 csokor
- Igény szerint friss madárszem chili.
Jázmin rizs
- Royal Tiger jázmin rizs (300 g)
- Só (1/2 evőkanál)
Elkészítés:
- A rizst alaposan megmossuk és a csomagoláson jelzett instrukciók szerint megfőzzük. Félretesszük.
- Hosszúszemű rizs (amit a videóban használunk):
- A rizst megmossuk, majd forrásban lévő vízben 10-12 percig főzzük, leszűrjük és fedő alatt hagyjuk, hogy készre puhuljon.
Elkészítés:
- Előkészítjük a zöldségeket: A fehér hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd ezeket kis cikkekre. A sárgarépát megpucoljuk és falatnyi darabokra vágjuk, csakúgy, mint a cukkinit és a bébikukoricát. A cukorborsót megtisztítjuk a szárától, a brokkolit falatnyi rózsákra, az ananászt pucolást követően kis darabokra vágjuk. A gyömbért és néhány gerezd fokhagymát megpucolunk.
- Egy lábasban, vagy magas falú serpenyőben napraforgó-, vagy szőlőmagolajat hevítünk közepes hőfokon és ebben kissé megpirítjuk a gyufára (julienne-re) vágott gyömbért kb.1 perc alatt, majd hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát és 30 másodpercig dinszteljük (fontos, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg).
- Ekkor hozzáadjuk a brokkolit, a sárgarépát, a bébikukoricát és a makrut lime leveleket. Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a curry pasztát és 2-3 percig főzzük. Ezután beleöntjük az ananászt, a madárszem chilit, a cukkinit és végül a cukorborsót.
Mangósaláta
- Mangó – 2 db
- Halszósz - 1 evőkanál
- Lime – 2 db
- Tate + Lyle Pálmacukor/barna cukor – 1 evőkanál
- Lilahagyma – 1 db
- Terre Exotique madárszem chili – ízlés szerint
- Double Pagoda szezámolaj – 1 evőkanál
- Fekete szezámmag – 1 evőkanál
- Menta – 1 csokor
- Thai bazsalikom – 1 csokor
- Koriander – ½ csokor
- Igény szerint mungóbabcsíra
Elkészítés:
- A mangót megpucoljuk, kimagozzuk és falatnyi darabokra vágjuk.
- A halszószt, lime levet, a pálmacukrot, a szezámolajat összekeverjük és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt madárszem chilit (vagy az összetört szárított chilit).
- A salátaöntetbe beleforgatjuk a mangót, a vékony szeletekre vágott lilahagymát és hagyjuk picit állni.
- Közben vékonyra vágjuk a menta és a thai bazsalikom levelek felét. Ha ez kész, ezt is beleforgatjuk a salátába.
- Tálalásnál megszórjuk a fekete szezámmaggal és tovább díszítjük a fűszernövényekkel.