Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2022 0,75l
Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2022 0,75l
6 590 Ft
Egységár: 8 787 Ft / l

Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2022 0,75l

  • Cikkszám: 607361
Átvehető
Szállítható
Elérhető készlet: 1 db
6 590 Ft
Egységár: 8 787 Ft / l

Négy burgundi klónt termesztenek több dűlőben, kihasználva a pannonhalmi változatos talajtani és klímatermészeti adottságokat, melyek ideálisak a modern technológiával való kombináláshoz. A bor illatában a jellegzetes fajtajegyek dominálnak, melyekben megtalálhatók a kora nyári piros gyümölcsök, mint az érett málna és cseresznye, karöltve a hordóhasználat fűszeres jegyeivel. Ízében az érett gyümölcsök élénken megmutatkoznak.

Részletes leírás és specifikáció
Ingyenes szállítás Budapestre 15.000 Ft , vidékre 20.000 Ft kosárérték felett!

Cégről

A Pannonhalmán letelepedett bencés szerzetesek évszázadok óta szoros kapcsolatot ápoltak a szőlőtermesztéssel és a borászattal. Az Apátság az adott korszak legmagasabb szintű szőlő- és borkultúrája szerint termesztette szőlőjét és készítette borait. A 20. század elején az apátsági birtokok mintegy 100 hektáros területen helyezkedett el Pannonhalma mellett, valamint Somlón és Tokaj-Hegyalján. Boraikat már palackban árulták, sőt a történelmi határokon túlra is exportálták. Ez a hagyományos tevékenység azonban az 1945 utáni politikai változások miatt megszakadt, állami tulajdonba kerültek a bencések területei, ami megnehezítette a folytatást. Ennek ellenére a Pannonhalmán élő szerzetesek nem adtak fel hagyományaik ápolásával. A tervezés 2000-ben kezdődött el a Pannonhalmi Apátság és az MKB Bank Zrt. együttműködésével, melynek eredményeként 2003-ban megépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 3000 hektoliter tárolókapacitással, 2000 négyzetméter alapterületen.

Részletes leírás

A beérkezett szőlőt bogyózás és optikai válogatás után 60 hl-es hűthető acéltartályban 6 napon keresztül hidegen macerálják. Ezután következik az erjesztés 25-26°C hőmérsékleten. A kierjedt bort 10 hónapon át részben első, részben másodtöltésű hordóban érlelik. A szőlő a Széldomb és Babszökő dűlőkben termett, homokköves, zárványos lösz és agyagbemosódásos barna erdőtalajon, dombtetőn és déli, dél-nyugati lejtőkön. A tőkéket 2001-2004 között telepítették, a művelés módja alacsony kordon. Fogyasztási hőmérséklet 15-16 fokon, barnahúsokhoz, elsősorban kacsa- és bárányételekhez ajánljuk.

Teljes leírás