Amerikai roasted ham recept

Nem ismerünk lehetetlent, ha receptekről van szó! A "Húsvéti ízek a világ körül" receptsorozatunk következő főszereplője az amerikaiak nagy kedvence, a roasted ham, amit a szegfűszeg és a méz bolondít meg és tesz kihagyhatatlan ünnepi fogássá.

Hozzávalók:

  • 1 nyers füstölt sonka, körülbelül 5 kg
  • 2 póréhagyma, felezve
  • 1 hagyma, felezve
  • 1 répa, nagyobb darabokra vágva
  • 10 szem Green Cuisine feketebors
  • 2 db Green Cuisine babérlevél

Pác:

  • 1 teáskanál Green Cuisine koriandermag
  • 1 teáskanál Green Cuisine narancshéj
  • 3 kanál Billington Demerara Natural cukor 
  • 3 kanál Billington Muscovado Dark cukor
  • 2-3 kanál Colman's Mustárpor
  • 1 maroknyi Green Cuisine szegfűszeg dekorációhoz
  • Culinaris méz 

 

Elkészítés:

  1. Teszteljük a sonka sósságát úgy, hogy egy kis darabot levágunk a végéről, és kevés olajon kisütjük. Ha a sonka nagyon sós, a vizet egyszer cserélve 12 órán át hideg vízbe kell áztatni. Ha a sonkánk elég sós, tegyük egy nagy serpenyőbe, fedjük le hideg vízzel amit forraljunk fel, majd csepegtessük le és öntsük ki a főzővizet.
  2. Amikor a sonka főzésre készen áll, tegyük bele egy nagy serpenyőbe, öntsük fel friss hideg vízzel, és adjuk hozzá a póréhagymát, a hagymát, a sárgarépát, a borsot és a babérlevelet. Forraljuk fel, fedjük le, majd pároljuk a sonkát körülbelül 20 percig. Annak ellenőrzéséhez, hogy a sonka megfőtt, szúrjunk egy hideg nyársat a sonka közepébe, és hagyjuk állni 10 másodpercig, majd vegyük ki, és óvatosan teszteljük az ajkunkkal. Kifejezetten forrónak kell lennie.
  3. A sonkát hagyjuk kicsit hűlni főzőfolyadékában, majd óvatosan emeljük ki egy deszkára. (A folyadék finom alapléként borsóleveshez és más receptekhez is használható.)
  4. Kis éles késsel óvatosan vágjuk le a bőrt a sonkáról, egyenletes zsírréteget hagyva magunk után.
  5. A zsírt éles késsel átlósan keresztbe vágjuk. A sonka most akár két napig is hűthető, vagy azonnal meg is süthetjük.
  6. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra légkeverés esetén / 200 fokra simán. 
  7. A koriandermagot mozsártörőben őröljük meg. Egy tálban keverjük össze a reszelt narancshéjat és a cukrokat, majd adjuk hozzá az őrölt koriandermagot. Szitáljuk egyenletesen a mustárport a sonkára, majd szórjuk szét a cukros keveréket a munkafelületen, és forgassuk a sonkát a keverékbe, hogy bevonja a zsírt. Nyomjunk egy-egy szegfűszeget minden gyémánt közepébe a sonka zsírjában. Locsoljuk meg mézzel.
  8. A sonka szabadon lévő végét lazán takarjuk le fóliával, rögzítsük néhány fogpiszkálóval. Helyezzük a sonkát egy rácsra egy sütőformába, és süssük 15 percig, amíg a máz ragacsos és ropogós lesz, esetleg itt-ott egy kicsit elszenesedett. 

Melegen és hidegen is tálalható!

 

Borpárosítás:

A sonka mellé Schmelz Stein am Rain Riesling Federspiel 2020 borunkat ajánljuk, hisz rendkívül jól passzol az ételhez!

 

Ha te is megfőznéd az ételt a recept minden hozzávalóját és ajánlott borunkat itt megtalálod!


 


 

Kapcsolódó termékek

    • Nincs készleten
    Füstölt sonka - szív alakú
    4 990 Ft / kg
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Colman's Mustárpor fémdoboz 113g
    2 699 Ft
    Átmenetileg nem elérhető