#egyből3 Kárai Dáviddal - 1.rész Sült karfiol
Kárai Dávid főzősorozatában mindig egy-egy alapreceptet készít el és abból építkezve, azt felhasználva két külön ételt mutat be Culinaris hozzávalókkal. Az első rész főszereplője a karfiol, ami tökéletes kísérője egy isteni vöröslencse-főzeléknek és humusztálnak.
Egészben sült karfiol
Hozzávalók:
- 1 egész karfiol
- Maldon só
- 3 evőkanál Castillo Canena Picual olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- bors
Elkészítés:
- Egy akkora edényben, amiben kényelmesen elfér az egész fej karfiol, forraljunk fel vizet, sózzuk meg és tegyük bele a karfiolt 10-12 percre, hogy kissé megpuhuljon.
- Közben keverjük ki a pácot a sütéshez: az olajhoz reszeljük hozzá a fokhagymát és a citrom héját, valamint sózzuk-borsozzuk.
- Az előfőzött karfiolt csepegtessük le és tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg az olajos páccal, majd tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, 30 percre, hogy megpiruljon.
Vöröslencse-főzelék
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér
- 2 teáskanál Terre Exotique fekete curry fűszerkeverék
- 30 dkg Le Bon Semeur vörös lencse
- 2 db babérlevél
- 1/2 liter víz (vagy a karfiol főzőleve)
- 1 teáskanál Green Cuisine kurkuma
- 2 dl Chaokoh kókusztej
A tálaláshoz:
- sült karfiol
- Maldon füstölt sóvirág
- bedrock.farm koriander mikrozöld
Elkészítés:
- Az olajat egy edényben felhevítjük, majd megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, mehet hozzá a finomra aprított fokhagyma és gyömbér, valamint a curry. Egy-két perci pirítás után hozzáadjuk a vöröslencsét, a babérleveleket és felöntjük vízzel. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
- A főzeléket kókusztejjel krémesítjük és megvárjuk, amíg újra felforr, majd forrástól számítva 5-6 percig főzzük.
- A főzelékhez feltétnek sült karfiolt adunk és megszórjuk füstölt sóvirággal, valamint korianderrel.
Humusz
Hozzávalók:
- 25 dkg Le bon semeur csicseriborsó
- 1 teáskanál Arm & Hammer szódabikarbóna
- 15 dkg Achva Tahini
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander
- ½ citrom leve
- Maldon só
A tálaláshoz:
- sült karfiol
- Schenkel édes Pimiento paprika
- bedrock.farm retek mikrozöld
- Green Cuisine szumák
- Baxters bébicékla
- Muraglia Extra Szűz Füstölt Olívaolaj
Elkészítés:
- A humuszhoz a csicseriborsót előző éjszaka beáztatjuk.
- Másnap leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.
- 25-30 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, aprítógépbe tesszük.
- Hozzáadjuk a tahinit, a római köményt, a koriandert és a sót. Belefacsarjuk fél citrom levét, majd az egészet elkezdjük pürésíteni. Hozzáadunk annyi hideg vizet, hogy krémes legyen az állaga.
- A tálalásnál a humusz tetejére szeleteljük a sült karfiolt, ráhelyezünk néhány paprikát, retket, mikrozöldeket és céklát. Megszórjuk szumákkal és olajjal meglocsoljuk.