Márton napi recept - libacomb, aszalt szilvás párolt káposztával
A Márton-napi libavacsora hagyományos ételei közé tartozik a sült libacomb és az aszalt szilvás párolt káposzta, amelyek tökéletesen tükrözik az ünnep ízletes és gazdag gasztronómiai örökségét. Fedezd fel e finom fogások elkészítésének lépéseit, hogy otthon is megidézhesd a Márton-napi hangulatot!
Hozzávalók:
A sült libacombhoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 4 db libacomb
- só, bors
Az aszalt szilvás párolt káposztához:
- 10dkg aszalt szilva
- 2 dl vörösbor
- 50 dkg vörös káposzta
- 2 ek étolaj
- 10 dkg cukor
- 1 fej lilahagyma
- 1kiskanálőrölt kömény
- só, bors
- 1 dl borecet
Elkészítés:
1. Egy nagyobb jénai tál aljára tesszük a szeletelt vöröshagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A bőrös libacombokat sózzuk és borsozzuk, majd a bőrös oldalukkal felfelé fektetjük őket a hagymaágyra, és félig felöntjük vízzel. Fóliával letakarva, 180 fokos sütőben legalább 2 órán át pároljuk. Ezt követően levesszük a fóliát, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a combokat.
2. Közben az aszalt szilvát nagyobb kockákra vágva beáztatjuk vörösborba. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, majd vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk.
3. Egy nagy lábosban felhevítjük az olajat, majd cukorral megszórjuk, és karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott lilahagymát, és lepirítjuk. Ezután a vörös káposztát is hozzákeverjük, fűszerezzük, és alaposan lepirítjuk. Lefedjük, és puhára pároljuk.
4. Végül hozzáöntjük a vörösbort és a borecetet, majd a borban áztatott aszalt szilvát is, és 10-15 percig pároljuk, amíg a szilva megpuhul. A sült libacombokat az aszalt szilvás párolt káposztával tálaljuk, főtt krumpli is kínálható mellé.
Jó étvágyat!