Nelli szerint a világ ízei - 1.rész Fúziós Brunch recept
A Brunch - a megkésett reggeli és a korai ebéd szerelemgyereke - divatosabb mint valaha, Nelli egy komplett menüvel segít nektek, ha jön a család, barátok ezzel tuti sikert arattok. Készítsétek el a quinoa tálat isteni zöld szószával, sült Halloumi sajtot szőlővel, az elmaradhatatlan quiche-t és a vegán palacsintát!
Quinoa tál (4 főre)
- Quinola Mothergrain Quinoa – 200 g
- Spenót – 200 g
- Avokádó –1 db
- TRS Fekete szezámmag – 1 ek
- Sárgarépa – 1 darab
- Golden Turtle Hámozott Edamame bab – (fagyasztott) 200 g
- Édesburgonya – 400 g
- Lilahagyma – 1 kisebb fej
- Fokhagyma – 1 gerezd
- Rinatura szőlőmagolaj – 5 evőkanál
- Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60 ml
- Schalk Mühle bio Napraforgómag – 50 g
Öntethez:
- Fokhagyma – 3 gerezd
- Jalapeno chili – 1 db
- Víz – 60 ml
- Lime – 1 db
- Koriander – 1 nagy csokor
- Néhány mentalevél
- Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60 ml
- Terre Exotique Thai madárszem chili, vagy skorpió chili - opcionális
Elkészítés:
- A lilahagymát vékonyra gyaluljuk és sós hideg vízbe áztatjuk.
- A sütőt előmelegítjük 195C fokra.
- A quinoát megmossuk és megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint.
- A spenótot (ha nem mosott) megtisztítjuk, saláta centrifugában szárítjuk.
- A fokhagymát vékonyra szeleteljük, félretesszük.
- Megtisztítjuk a sárgarépát és julienne-re vágjuk (gyufaszál vastagságúra).
- Egy serpenyőt felmelegítünk közepes fokozaton, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat és hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, 30 másodpercig dinszteljük, majd hozzáadjuk a spenótot, amit fedő alatt addig főzünk, amíg teljesen össze nem esik (néhány perc).
- Az edamamet egy kevés vízben megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint, majd leszűrjük.
- Megpucoljuk az édesburgonyát és hasábokra vágjuk. Egy keverőtálba tesszük és öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hasábok ne fedjék egymást és 30-35 perc alatt megsütjük.
- Az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, egy nagyobb kanállal kiszedjük a belsejét és vékonyra szeleteljük.
- Közepes hőfokon felmelegítünk egy serpenyőt, beleöntünk 1 evőkanál szőlőmagolajat, a napraforgómagot és megpirítjuk néhány perc alatt úgy, hogy közben néha átkeverjük és figyeljük, nehogy megégjen. Kiöntjük a serpenyőből egy kis tálba, egy csipet sóval meghintjük.
- Befejezés: a megfőtt quinoát egy nagyobb tálba öntjük, ráhalmozzuk a spenótot, a julienne-re vágott répát, a főtt edamamét, a sült édesburgonyát, a konyhai törlőn megszárított lilahagymát, a felszeletelt avokádót és végül megszórjuk a fekete szezámmaggal.
Öntet:
- A megtisztított koriandert, a menta leveleket, a jalapenot, a 3 gerezd fokhagymát, a chilit, a vizet, a lime facsart levét, néhány csipet sót és az olíva olajat egy turmixgépbe tesszük és magas fokozaton leturmixoljuk.
- Ezt kancsóba öntjük és az asztalnál, tálaláskor befejezzük vele a quinoa tálat.
Quiche prosciuttoval, gruyere sajttal
- Wessex Mill Búzafinomliszt – 250 g
- Echiré Vaj – 125 g
- Arborea Tejszín – 300 ml
- Reszelt Gruyere sajt – 100 g
- Heppenheimer Tojás – 6 db
- Citerio Prosciutto – 100 g
- Terre Exotique Szerecsendió – 1db (vagy őrölt 1 g)
- 1 evőkanál Echiré vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A lisztet összegyúrom a kockára vágott vajjal, egy nagy csipet sóval és 2-3 evőkanálnyi jeges vízzel úgy, hogy maradjanak a tésztában kisebb-nagyobb vajdarabok. Ha összeállt, egy lefedett tálban a hűtőbe teszem minimum 30 percre. (Elkészíthetjük egy nappal a sütés előtt is, ez esetben érdemes rögtön kinyújtani két sütőpapír között és zacskóba téve tárolni a sütésig a hűtőben.)
- A sütőt előmelegítem 200 C fokra.
- Közben elkészítem a quiche töltelékét: A prosciuttot vékony csíkokra vágom és egy serpenyőben, közepesen magas hőmérsékleten megpirítom. (Süthetjük sütőben is, ez esetben tegyük a szeleteket egy sütőpapírra úgy, hogy azok ne fedjék egymást és 175 C fokon 10-15 percig süssük, a prosciutto vastagságától függően, végül felszeleteljük.)
- 5 egész tojást és 1 sárgáját egy keverőtálban kézi habverővel felverek, hozzáadom a 300ml tejszínt, egy kevés frissen őrölt szerecsendiót, 1 nagy csipet sót.
- A tésztát kb.fél centi vastagra nyújtom két sütőpapír között.
- Egy evőkanálnyi vajjal alaposan kivajazom a quiche formát (24 cm-es tortaforma is kiváló) és beleteszem a kinyújtott tésztát, belenyomkodom a formába. A fölösleges szélét, ami kilóg, levágom. Ezután megszúrkálom villával, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Lefedem az elhasznált sütőpapírral és nehezéket öntök rá (száraz babot, vagy kis kavicsokat). Beteszem a sütőbe és 200C fokon aranybarnára sütöm kb.12-14 perc alatt.
- Ha kész a forma, beleteszem a feldarabolt, megpirított prosciuttot, ráöntöm a tölteléket, majd megszórom a reszelt gruyere sajttal és kb. 30-35 percig sütöm 180 C fokon, amíg szép aranybarna nem lesz.
- Melegen szervírozom, de hidegen is kiváló.
Grillezett halloumi és sült szőlő
- Halloumi sajt – 400g
- Szőlő – 500g
- Kakukkfű – 4-5 szál
- 2 nagy csipet Maldon só
- Rinatura szőlőmagolaj vagy Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 210C fokra.
- A szőlőszemeket leszedem a fürtről, egy keverőtálba teszem.
- Meglocsolom az olívaolajjal, megsózom és belekeverem a kakukkfüvet.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 20-25 perc alatt megsütöm. Majd eltávolítom a kakukkfüvet.
- Közben megsütöm a halloumi sajtot
- Kb. 1.5 centi vastag szeletekre vágom a sajtot, majd felitatom róluk a nedvességet egy konyhai törlővel.
- Közepesen magas lángon felmelegítek egy serpenyőt, ebbe teszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és megsütöm benne a sajtszeleteket úgy, hogy mindnek szép aranybarna kérge legyen.
- A sajt szeleteket és a sült szőlőt egy nagy tálalóra teszem (ízlés szerint még ráreszelhetem a tetejére egy kezeletlen citrom héját).
Vegán palacsinta (4 nagy palacsintához)
- Wessex Mill Búzafinomliszt – 120 g
- Sütőpor – 1 teáskanál/10 g
- Rude Health Mandulatej – 236 ml
- Tate Lyle Kristálycukor – 2 evőkanál
- Citromlé – 1 evőkanál
- Csipet Maldon só
- Vanília kivonat – opcionális
Tetejére:
- Rinatura bio Juharszirup – 100 ml
- Piros bogyós gyümölcsök (eper/áfonya/ribizli) - 250 g
- scyavuru Sárgabaracklekvár – opcionális
Elkészítés:
- A lisztet egy közepes méretű keverőtálba szitálom, hozzáadom a többi száraz hozzávalót: a sütőport, a kristálycukrot és egy csipet sót.
- Egy másik tálban elkeverem a mandulatejet a citromlével (és ha használunk vanília kivonatot, akkor azt is hozzáadjuk).
- A mandulatejet beleöntöm a lisztes keverékbe és kézi habverővel simára keverem. Hagyom állni 5 percet.
- Közben felmelegítek közepes fokozaton egy tapadásmentes serpenyőt/palacsinta sütőt, beleteszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és egy merőkanál segítségével elkezdem sütni a palacsintákat.
- A kész palacsintákat egymásra halmozom, majd melegen tálalom juharsziruppal leöntve, a megmosott piros bogyókkal díszítve.