Nelli szerint a világ ízei - 1.rész Fúziós Brunch recept

A Brunch - a megkésett reggeli és a korai ebéd szerelemgyereke - divatosabb mint valaha, Nelli egy komplett menüvel segít nektek, ha jön a család, barátok ezzel tuti sikert arattok. Készítsétek el a quinoa tálat isteni zöld szószával, sült Halloumi sajtot szőlővel, az elmaradhatatlan quiche-t és a vegán palacsintát!

Quinoa tál (4 főre)

  • Quinola Mothergrain Quinoa – 200g
  • Spenót – 200g
  • Avokádó –1 db
  • TRS Fekete szezámmag – 1 ek
  • Sárgarépa – 1 darab
  • Golden Turtle Hámozott Edamame bab – (fagyasztott) 200g
  • Édesburgonya – 400g
  • Lilahagyma – 1 kisebb fej
  • Fokhagyma – 1 gerezd
  • Rinatura szőlőmagolaj – 5 evőkanál
  • Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60ml
  • Schalk Mühle bio Napraforgómag – 50g


Öntethez:

  • Fokhagyma – 3 gerezd
  • Jalapeno chili – 1 db
  • Víz – 60ml
  • Lime – 1 db
  • Koriander – 1 nagy csokor
  • Néhány menta levél
  • Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj – 60ml
  • Terre Exotique Thai madárszem chili, vagy skorpió chili - opcionális

Elkészítés:

  1. A lilahagymát vékonyra gyaluljuk és sós hideg vízbe áztatjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 195C fokra.
  3. A quinoát megmossuk és megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint.
  4. A spenótot (ha nem mosott) megtisztítjuk, saláta centrifugában szárítjuk.
  5. A fokhagymát vékonyra szeleteljük, félre tesszük.
  6. Megtisztítjuk a sárgarépát és julienne-re vágjuk (gyufaszál vastagságúra).
  7. Egy serpenyőt felmelegítünk közepes fokozaton, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat és hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, 30 másodpercig dínszteljük, majd hozzáadjuk a spenótot, amit fedő alatt addig főzünk, amíg teljesen össze nem esik (néhány perc).
  8. Az edamamet egy kevés vízben megfőzzük a csomagoláson lévő előírás szerint, majd leszűrjük.
  9. Megpucoljuk az édesburgonyát és hasábokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük és öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hasábok ne fedjék egymást és 30-35 perc alatt megsütjük.
  10. Az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, egy nagyobb kanállal kiszedjük a belsejét és vékonyra szeleteljük.
  11. Közepes hőfokon felmelegítünk egy serpenyőt, beleöntünk 1 evőkanál szőlőmagolajat, a napraforgót és megpirítjuk néhány perc alatt úgy, hogy közben néha átkeverjük és figyeljük, nehogy megégjen. Kiöntjük a serpenyőből egy kis tálba, egy csipet sóval meghintjük.
  12. Befejezés: a megfőtt quinoát egy nagyobb tálba öntjük, ráhalmozzuk a spenótot, a julienne-re vágott répát, a főtt edamamét, a sült édesburgonyát, a konyhai törlőn megszárított lilahagymát, a felszeletelt avokádót és végül megszórjuk a fekete szezámmaggal.

Öntet:

  1. A megtisztított koriandert, a menta leveleket, a jalapenot, a 3 gerezd fokhagymát, a chilit, a vizet, a lime facsart levét, néhány csipet sót és az olíva olajat egy turmixgépbe tesszük és magas fokozaton leturmixoljuk.
  2. Ezt kancsóba öntjük és az asztalnál, tálaláskor befejezzük vele a quinoa tálat.

 

Quiche prosciuttoval, gruyere sajttal

  • Wessex Mill Búzafinom liszt – 250 g
  • Echiré Vaj – 125 g
  • Arborea Tejszín – 300 ml
  • Reszelt Gruyere sajt – 100 g
  • Heppenheimer Tojás – 6 db
  • Citerio Prosciutto – 100 g
  • Terre Exotique Szerecsendió – 1db (vagy őrölt 1 g)
  • 1 evőkanál Echiré vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

  1. A lisztet összegyúrom a kockára vágott vajjal, egy nagy csipet sóval és 2-3 evőkanálnyi jeges vízzel úgy, hogy maradjanak a tésztában kisebb-nagyobb vajdarabok. Ha összeállt, egy lefedett tálban a hűtőbe teszem minimum 30 percre. (Elkészíthetjük egy nappal a sütés előtt is, ez esetben érdemes rögtön kinyújtani két sütőpapír között és zacskóba téve tárolni a sütésig a hűtőben.)
  2. A sütőt előmelegítem 200C fokra.
  3. Közben elkészítem a quiche töltelékét: A prosciuttot vékony csíkokra vágom és egy serpenyőben, közepesen magas hőmérsékleten megpirítom. (Süthetjük sütőben is, ez esetben tegyük a szeleteket egy sütőpapírra úgy, hogy azok ne fedjék egymást és 175C fokon 10-15 percig süssük, a prosciutto vastagságától függően, végül felszeleteljük.)
  4. 5 egész tojást és 1 sárgáját egy keverőtálban kézi habverővel felverek, hozzáadom a 300ml tejszínt, egy kevés frissen őrölt szerecsendiót, 1 nagy csipet sót.
  5. A tésztát kb.fél centi vastagra nyújtom két sütőpapír között.
  6. Egy evőkanálnyi vajjal alaposan kivajazom a quiche formát (24 cm-es torta forma is kiváló) és beleteszem a kinyújtott tésztát, belenyomkodom a formába. A fölösleges szélét, ami kilóg, levágom. Ezután megszúrkálom villával, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Lefedem az elhasznált sütőpapírral és nehezéket öntök rá (száraz babot, vagy kis kavicsokat). Beteszem a sütőbe és 200C fokon aranybarnára sütöm kb.12-14 perc alatt.
  7. Ha kész a forma, beleteszem a feldarabolt, megpirított prosciuttot, ráöntöm a tölteléket, majd megszórom a reszelt gruyere sajttal és kb.30-35 percig sütöm 180C fokon, amíg szép aranybarna nem lesz.
  8. Melegen szervírozom, de hidegen is kiváló.

 

Grillezett halloumi és sült szőlő

  • Halloumi sajt – 400g
  • Szőlő – 500g
  • Kakukkfű – 4-5 szál
  • 2 nagy csipet Maldon só
  • Rinatura szőlőmagolaj vagy Barbera Biancolilla extra szűz Olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 210C fokra.
  2. A szőlőszemeket leszedem a fürtről, egy keverőtálba teszem.
  3. Meglocsolom az olívaolajjal, megsózom és belekeverem a kakukkfüvet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 20-25 perc alatt megsütöm. Majd eltávolítom a kakukkfüvet.
  5. Közben megsütöm a halloumi sajtot
  6. Kb.1.5 centi vastag szeletekre vágom a sajtot, majd felitatom róluk a nedvességet egy konyhai törlővel.
  7. Közepesen magas lángon felmelegítek egy serpenyőt, ebbe teszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és megsütöm benne a sajtszeleteket úgy, hogy mindnek szép aranybarna kérge legyen.
  8. A sajt szeleteket és a sült szőlőt egy nagy tálalóra teszem (ízlés szerint még ráreszelhetem a tetejére egy kezeletlen citrom héját).

 

Vegán palacsinta (4 nagy palacsintához)

  • Wessex Mill Búzafinomliszt – 120 g
  • Sütőpor – 1 teáskanál/10 g
  • Rude Health Mandulatej – 236 ml
  • Tate Lyle Kristálycukor – 2 evőkanál
  • Citromlé – 1 evőkanál
  • Csipet Maldon só
  • Vanília kivonat – opcionális

Tetejére:

  • Rinatura bio Juharszirup – 100 ml
  • Piros bogyós gyümölcsök (eper/áfonya/ribizli) - 250 g
  • scyavuru Sárgabaracklekvár – opcionális

Elkészítés:

  1. A lisztet egy közepes méretű keverőtálba szitálom, hozzáadom a többi száraz hozzávalót: a sütőport, a kristálycukrot és egy csipet sót.
  2. Egy másik tálban elkeverem a mandulatejet a citromlével (és ha használunk vanília kivonatot, akkor azt is hozzáadjuk).
  3. A mandulatejet beleöntöm a lisztes keverékbe és kézi habverővel simára keverem. Hagyom állni 5 percet.
  4. Közben felmelegítek közepes fokozaton egy tapadásmentes serpenyőt/palacsinta sütőt, beleteszek 2 evőkanál napraforgó-, vagy szőlőmagolajat és egy merőkanál segítségével elkezdem sütni a palacsintákat.
  5. A kész palacsintákat egymásra halmozom, majd melegen tálalom juharsziruppal leöntve, a megmosott piros bogyókkal díszítve.

Nézd meg Nelli szerint a világ ízei második részét!

Kapcsolódó termékek