Húsvéti linzer recept

A linzer az örök kedvenc. Omlós, vajas tészta, illatos barack- vagy málnalekvárral töltve, finom porcukorral hintve. Ez a klasszikus omlós sütemény nemcsak a gyerekkori ünnepek emlékét idézi fel, hanem remek választás a húsvéti reggelihez, a vendégváró asztalra vagy egy tavaszi délután teázáshoz is. 

Hozzávalók (kb. 25-30 darabhoz):
  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy ½ tk vaníliakivonat
  • Reszelt citromhéj (opcionális, de ajánlott)
  • Kedvenc lekvárod – barack, málna, ribizli vagy narancslekvár
  • Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
  1. A lisztet, porcukrot, sót és vaníliát keverd össze, majd morzsold el benne a hideg vajat.
  2. Add hozzá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrj belőle egynemű tésztát. Ha szükséges, egy-két evőkanál hideg vizet is tehetsz hozzá.
  3. Fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
  4. Lisztezett felületen nyújtsd kb. 3 mm vastagra, szaggass páros számú karikát, minden második közepét is kiszúrva.
  5. 170 °C-ra előmelegített sütőben süsd aranyszínűre kb. 8–10 perc alatt.
  6. Ha kihűlt, az alsó lapokra tegyél egy kis lekvárt, majd helyezd rájuk a „lyukas” fedőrészt. Szórd meg porcukorral.
Tipp:

A linzer másnapra lesz igazán finom – ha el nem fogy addigra.

Kapcsolódó termékek