Húsvéti linzer recept
A linzer az örök kedvenc. Omlós, vajas tészta, illatos barack- vagy málnalekvárral töltve, finom porcukorral hintve. Ez a klasszikus omlós sütemény nemcsak a gyerekkori ünnepek emlékét idézi fel, hanem remek választás a húsvéti reggelihez, a vendégváró asztalra vagy egy tavaszi délután teázáshoz is.
Hozzávalók (kb. 25-30 darabhoz):
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 80 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor vagy ½ tk vaníliakivonat
- Reszelt citromhéj (opcionális, de ajánlott)
- Kedvenc lekvárod – barack, málna, ribizli vagy narancslekvár
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot, sót és vaníliát keverd össze, majd morzsold el benne a hideg vajat.
- Add hozzá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrj belőle egynemű tésztát. Ha szükséges, egy-két evőkanál hideg vizet is tehetsz hozzá.
- Fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
- Lisztezett felületen nyújtsd kb. 3 mm vastagra, szaggass páros számú karikát, minden második közepét is kiszúrva.
- 170 °C-ra előmelegített sütőben süsd aranyszínűre kb. 8–10 perc alatt.
- Ha kihűlt, az alsó lapokra tegyél egy kis lekvárt, majd helyezd rájuk a „lyukas” fedőrészt. Szórd meg porcukorral.
Tipp:
A linzer másnapra lesz igazán finom – ha el nem fogy addigra.