Molnár Hanna dietetikus - Az egészséges táplálkozás 4 leggyakoribb tévhite, amiről jó tudnod
Szerencsére manapság az egészséges táplálkozás egyre inkább előtérbe kerül és egyre többen válnak nyitottá arra, hogy odafigyeljenek az étrendjükre, életmódjukra.
Az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően számos forrásból tájékozódhatunk a témában, azonban éppen ezért rengeteg fals információba is ütközhetünk. Laikusként szinte képtelenség eldönteni, hogy mit érdemes megfogadni, milyen információ megalapozott tudományosan, vagy adott esetben mi jó nekünk és mi nem.
Így hát íme 4 tévhit és magyarázat, amely segít eligazodni a helyes étkezés világában.
A mentes étkezés minden esetben indokolt, mindenkinek glutén-, tej-, tojás-, szójamentesen kellene táplálkoznia. – Ha valaki teljesen egészséges, nincs anyagcsere problémája, krónikus betegsége, felszívódási zavara, allergiája vagy intoleranciája, annak abszolút nem szükséges „mentesen” étkeznie. Sokszor még nagyobb bajt is csinálhatunk egy tiltással teli diétával, ugyanis tápanyagszegény étrendet alakíthatunk ki, ami hosszútávon minőségi és/vagy mennyiségi éhezést, hiánybetegségeket okozhat. Természetesen, ha valamilyen étel vagy nyersanyag fogyasztása után panaszt észlelünk, akkor érdemes utánajárni annak, hogy mi állhat a háttérben, de ez gyakran nem intolerancia okán, hanem a bélmikrobiom egyensúlyának felborulása miatt jelentkezik.
Fontos viszont, hogy diagnosztizált ételallergiák, intoleranciák fennállása esetében tartsuk a mentes étrendünket annak érdekében, hogy hosszútávon fenntarthassuk a tünetmentességet és a szervezetünk egészséges működését. Szerencsére mára már igencsak széles kínálat áll rendelkezésünkre akkor, ha speciális diétára van szükségünk, így akár cöliákiásként sem kell csüggednünk, hiszen számtalan gluténmentes opció közül választhatunk, mint például a zöldborsó vagy vöröslencse alapú tészták, esetleg a lisztkeverékek, melyeknek köszönhetően már magunk is süthetünk otthon pékárut. Ezek elkészítéséhez ajánlom a Culinarisban kapható Clearspring Bio gluténmentes fusilli tészta zöldborsó- és quinoa, Clearspring Bio gluténmentes fusilli tészta vöröslencse- és barna rizslisztből tésztáját vagy a Freee gluténmentes kenyér keverékét.
Ha valaki vegán, az biztosan nem tud elegendő fehérjét fogyasztani. – Szerencsére ez az állítás egyáltalán nem igaz. Nem csak az állati eredetű termékek tartalmaznak fehérjét, hanem a növényiek is. Kiváló példa erre a szójabab, a hüvelyesek, száraz hüvelyesek, olajos magvak. A Culinaris polcain ezekre is találni bőven alternatívákat, mint például Fagyasztott tempeh- fermentált szójabab, TRS vörös lencse vagy a Biona Bio lágy kesudióvaj. Ezek a nyersanyagok különösen ideálisak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend esetén, mivel a rost tartalmuk is magas, így hozzájárulnak a stabil vércukorszintek kialakításához, a jó emésztéshez és növelik a telítettségérzetet is.
Ha valaki odafigyel az étkezésére, annak tilos nassolnia, édességeket fogyasztania. – Ez szintén egy olyan tévhit, ami egyáltalán nem helytálló. Természetesen érdemes kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, nasikat, de helyettük akár friss- vagy szárított gyümölcsöket, aszalványokat, magvas szeleteket vagy reform alapanyagokból készült süteményeket, palacsintékat is beilleszthetünk az étrendünkbe. Próbáljuk ki a Culinaris finomságait, mint a Farmer's Aszalt Bio Mangó Csíkokat, Forest Feast Aszalt egész kanadai áfonyát, Rude Health földimogyorós szeletet, Roobar bio brownie