Nelli szerint a világ ízei - 6.rész Best of Nelli menü
Nelli szerint a világ ízei sorozatunk utolsó és egyben legjobban várt részéhez érkeztünk, amelyben Nelli kedvenc receptjeit osztja meg velünk. Autentikus és mégis kísérletező ízeket vegyít ebben a menüsorba, amit mindenképpen próbáljatok ki otthon! Érkezik egy indiai paradicsomleves recept Terre Exotique-os garam masalával és korianderrel a keleti ízekért. Melegszendvics tele raclette és gruyere sajttal, hogy a francia kulinária is képviseltesse magát. Kel saláta körtével, tárkonnyal, magokkal az izgalmas ízek kedvelőinek és egy kókuszcukros torta Scyavuru pisztáciás mascarpone krémmel, amivel megkoronázzuk ezt a évadot!
Indiai paradicsomleves garam masalával és korianderrel
- Fokhagyma – 5 gerezd
- Gyömbér – 30 g/2x5 cm-es darab
- Terre Exotique garam masala – 1.5 evőkanál
- Marie Morin* vaj – 20 g
- Don Antonio paradicsomkonzerv vagy paradicsompüré–750 g
- Aneto Clado zöldség alaplé – 400 ml
- Schlagrahm tejszín 200 ml
- Green Cuisine kurkuma – 1 teáskanál
- Green Cuisine cayenne bors – 1 mokkáskanál
- Koriander – 1 csokor
- Maldon só
- Ízlés szerint: Madárszem chili – 1 darab
Elkészítés:
- A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A gyömbért megpucoljuk és feldaraboljuk.
- Egy lábast felmelegítünk, megolvasztjuk benne a vajat, elkezdjük dinsztelni a fokhagymát és ha már érezzük az illatát, hozzáadjuk a gyömbért, a paradicsomot, a garam masalát, a kurkumát, a cayenne borsot és egy kis sót, majd felöntjük az alaplével és kb.15-20 percig főzzük.
- Leturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba és hozzáadjuk a tejszínt.
- Friss korianderrel tálaljuk. Ízlés szerint még adhatunk hozzá madárszem chilit.
Melegszendvics raclette és gruyere sajttal
- Fehér kenyér – 700 g
- Raclette – 200 g
- Gruyere – 200 g
- Vaj – 100 g
- Majonéz – 3 evőkanál
Elkészítés:
- A kenyeret vékony szeletekre vágjuk.
- A sajtokat lereszeljük.
- Megkenjük a kenyérszeletek egyik oldalát vajjal, erre rászórjuk a sajtot és egy másik vajjal megkent kenyérrel befedjük. A külső oldalát megkenjük majonézzel.
- Egy serpenyőt közepesen magas hőmérsékletre felmelegítünk, megolvasztjuk benne a vajat és elkezdjük sütni a szendvicseket, amíg azok mindkét oldala aranybarna nem lesz.
- Melegen szervírozzuk.
Kel saláta körtével, tárkonnyal, magokkal
- Fodros kel - 250 g
- Aszalt tőzegáfonya – 100 g
- Citrom – 1 db
- Tárkony – ½ csokor
- Agave vagy juharszirup – 2 evőkanál
- Olívaolaj – 4 evőkanál
- Napraforgómag – 50 g
- Pekándió – 100 g
- Körte – 2 db
- Maldon só
Elkészítés:
- Elkészítjük a salátaöntetet: Egy keverőtálba facsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az agavét, az olívaolajat, egy nagy csipet sót és az apróra vágott tárkonyt.
- A megmosott, megszárított kel leveleket lehúzzuk/levágjuk a torzsáról, falatnyi darabokra vágjuk és egy keverőtálba tesszük.
- A körtét vékony szeletekre vágjuk.
- A salátaöntetet ráöntjük a kelre és jól belemasszírozzuk azt, kb.3-4 perc alatt.
- Egy felhevített serpenyőben megpirítjuk a pekándiót, a napraforgómagot.
- A salátába keverjük a körte szeleteket, megszórjuk a pirított pekándióval, a napraforgómaggal és egy kis aszalt áfonyával.
Kókuszcukros torta pisztáciás mascarpone krémmel
- Naturmind kókuszcukor – 100 g
- Wessex Mill búzafehér liszt – 90 g
- Sütőpor – 8 g
- Heppenheimer tojás – 6 db
- Arborea mascarpone – 250 g
- Scyavuru pálmaolaj mentes pisztáciakrém – 3 evőkanál
- Casa Gispert Hámozott pisztácia – 100 g (lehet nyers, vagy pirított)
- Agave, vagy juharszirup – 2 evőkanál
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
- Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal.
- A lisztet és a sütőport beleszitáljuk egy tálba.
- Egy keverőtálban a tojásokat a kókuszcukorral habosra verjük.
- Ehhez 3-4 részletben hozzákeverjük a sütőporos lisztet.
- Formába öntjük és tűpróbáig (vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje) sütjük (kb.15-17 perc)
- A sütőből kivesszük és kb. 10 percig hagyjuk, hogy hűljön a formában, majd egy tortaállványra borítjuk.