Kedvencünk a szalagos fánk
A farsangi szezon kezdetével elérkezett az ideje a hagyományos fánkok sütésének! A szalagos fánk az egyik legkedveltebb finomság ilyenkor, ami nemcsak ízletes, hanem egy igazi ünnepi élményt is ad. Ha te is szívesen elkészítenéd ezt a klasszikust, mutatjuk, hogyan sütheted meg otthon, gyorsan és egyszerűen!
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 2 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 250 ml tej (langyos)
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 80 g vaj (olvasztva)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál vanília aroma)
- 1 evőkanál rum (opcionális)
- Olaj a sütéshez (pl. napraforgóolaj)
A tetejére:
- Cukor
- Lekvár
Elkészítése:
1. Az élesztő felfuttatása: A langyos tejet keverd el a cukorral, majd szórd rá az élesztőt, és hagyd állni 5-10 percig, hogy felhabosodjon.
2. A tészta elkészítése: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a csipet sót, vaníliás cukrot, tojásokat, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasszuk jól el a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy tejet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.
3. Kelesztés: Letakarva, meleg helyen kelesszük a tésztát körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő.
4. A tészta nyújtása: A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1-1,5 cm vastagságúra. Egy fánk szaggatóval vagy pohárral szaggass fánkokat. Az egyes fánkok közepébe egy kisebb lyukat is szaggass, hogy szalagos fánkot kapj.
5. Sütés: A bő olajat egy mély serpenyőben forrósítsd fel, majd a fánkokat egyesével süsd meg benne. A fánkok mindkét oldalukon szép aranybarnák lesznek, kb. 2-3 perc alatt. Fontos, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor gyorsan megéghetnek a fánkok anélkül, hogy átsülnének.
6. Tálalás: A megsült fánkokat papírtörlőre szedd, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Még melegen, szórj rájuk porcukrot, majd a közepébe tölts baracklekvárt (vagy más lekvárt, ízlés szerint).