#egyből3 Kárai Dáviddal - 3.rész Grillezett lazac
Megérkezett a harmadik rész az #egyből3 főzősorozatunkból! Az epizód főszereplője a grillezett lazac, amiből egy lazackrém, egy burgonyasaláta grillezett lazaccal és egy lazacos tészta kerül az asztalra. Ugye mennyire izgalmas, hogy egy alapanyag milyen sokszínűen tud megjelenni a konyhánkban?
Lazackrém
Hozzávalók:
- 15 dkg lazac
- só, bors
- 1 evőkanál Lorenzo N.1 extra szűz olívaolaj
- 25 dkg Csengő natúr krémsajt
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
- 1 bagett
- Pultos olajbogyó, articsóka a tálaláshoz
Elkészítés:
Hal:
- A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
- Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
- Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
- Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.
Krém:
- A sajtkrémet egy késes betétű robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a durvára vágott, szárított paradicsomot és az egészet összeturmixoljuk.
- A friss bazsalikomot felaprítjuk és ezt is a sajtkrémbe keverjük.
- Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd belekeverjük a korábban meggrillezett lazacot is.
Friss kenyérrel és antipasti válogatással tálaljuk.
Krumplisaláta
2 adag
Hozzávalók:
- 15 dkg lazac
- 1/2 kg újburgonya
- 1 evőkanál vaj
- 25 dkg Andechser görög típusú joghurt
- 1 csomag tárkony
- 2 evőkanál petrezselyem
- só, bors
- 15 dkg Golden Turtle hámozott edamame bab
- 10 dkg cukorborsó
- 10 dkg bébicukkini
- 1 édeskömény
- 2 evőkanál Bio Orto Peranzana Bio monocultivar extra szűz olívaolaj
- 5 dkg Bedrock.Farm Borsó mikrozöld
- pár csepp Bio Orto Bio citromos extra szűz olívaolaj
Hal:
- A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
- Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
- Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
- Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.
Köret:
- A burgonyát a vajjal együtt tegyük egy közepes edénybe, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy egy centi vastagon álljon az edény alján. Sózzuk, majd fedjük le és közepes lángon forraljuk fel.
- Amint felforrt, vegyük le róla a fedőt addig főzzük tovább, amíg az összes víz el nem párolog alóla.
- Közben az öntethez a zöldfűszereket lobogó forró vízbe tesszük egy-két percre, majd szűrőlapáttal kivesszük és a joghurthoz adjuk.
- Mehet hozzá só és bors, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
- A szójababot lobogó, sós vízben megfőzzük, a zöldségeket felvágjuk és kevés olívaolajon megsütjük őket. Ha elkészültek, finoman megsózzuk.
- Tálalásnál az tányér aljára kenünk egy adagot a joghurtból, erre fektetjük a félbevágott burgonyákat, majd a grillezett zöldségeket.
- Megszórjuk a babbal, végül pedig a grillezett lazacdarabokkal. Friss borsóhajtással díszítjük és citromos olívaolajjal meglocsoljuk.
Lazacos tészta
2 adag
Hozzávalók:
- 25 dkg Cipriani Tagliolini tojásos durum száraztészta spenóttal
- 3-4 db salotta hagyma
- 2 evőkanál Lorenzo N.1 extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál Marguerite de Turenne kapribogyó
- 1,5 ml Balassa Furmint 2020 fehér bor
- 2 dl Bercht 32% tejszín
- 1/2 citrom reszelt héja
- só, bors
- 15 dkg lazac
- 1 csokor kapor
Hal:
- A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
- Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
- Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
- Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.
Tészta:
- A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon, egy serpenyőben elkezdjük megpárolni. Ha már kezd áttetszővé válni, akkor mehet hozzá a felaprított fokhagyma is, egy-két perc pirítás után pedig a kapribogyó.
- Az egészet együtt pirítjuk 3-4 percig, majd felöntjük a fehérborral.
- Addig főzzük, amíg a bor fele el nem párolog, ekkor hozzáöntjük a tejszínt, hozzáreszeljük fél citrom héját összeforraljuk, majd belekeverjük a grillezett lazacot és az aprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk.
- A spagettit lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és összeforgatjuk a szósszal.
Videó: