Palacsintázásra fel!
A palacsinta az egyik legkedveltebb desszertünk – elkészítése egyszerű és szinte bármilyen töltelékkel elkészíthető. Legyen az lekvár, kakaó, túró, vagy akár sós töltelék, minden alkalomra tökéletes választás. Biztosan mosolyt csal mindenki arcára – reggelire, uzsonnára vagy desszertként is megállja a helyét.
Most pedig nézzük, hogyan készíthetsz el egy klasszikus magyar palacsintát!
Hozzávalók (kb. 10-12 darab palacsintához):
- 25 dkg (250 g) finomliszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szénsavas víz (vagy szódavíz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (opcionális, ha édes palacsintát készítesz)
- 2-3 evőkanál étolaj vagy olvasztott vaj a tésztába
- Olaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítés:
Tészta összeállítása:
Egy nagyobb tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, a cukrot és a tojásokat.
Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, miközben kézi habverővel vagy elektromos mixerrel csomómentesre kevered a tésztát.
Ezután keverd hozzá a szénsavas vizet és az olajat (vagy olvasztott vajat). A tészta állaga legyen sűrűn folyós, de ne túl vastag.
Hagyd pihenni 20-30 percig, hogy a liszt jól felszívja a folyadékot.
Palacsinta sütése:
Egy palacsintasütőt (vagy lapos serpenyőt) kenj ki egy kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.
Önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyőbe, és gyors mozdulattal forgasd meg, hogy a tészta egyenletesen elterüljön.
Süsd a palacsintát kb. 1-2 percig az egyik oldalon, amíg világos aranybarna lesz, majd egy spatula segítségével fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
Töltés és tálalás:
A kész palacsintákat töltheted lekvárral, kakaóval, dióval, túróval, vagy akár sós töltelékkel, például sajttal és sonkával.
Tekerheted, hajtogathatod vagy rétegezheted őket.
Jó étvágyat hozzá :)