Culinaris Fűszeriskola Mautner Zsófival - 10.rész Zaatar
Észak-Afrika és Közel-Kelet ízeinek alapja a Zataar nevű fűszerkeverék, amivel közelebbről is megismerkedhettek a Fűszeriskola utolsó részében. Zaataros grillezett csirke, pácolt hagymás zöldsaláta és egy zöldfűszeres tahini mártás elkészítésébe vezet be benneteket Mautner Zsófi. Főzzétek meg a közel-keleti konyha ízeit és osszátok meg velünk, hogy ízlett nektek!
Zaataros sült csirke zöldfűszeres tahinivel, pink hagymával
Hozzávalók (4 kis adag)
Csirke:
- 500 g csirkecombfilé
- Maldon só, bors,
- Barbera olívaolaj
- 1 evőkanál Terre Exotique zaatar fűszerkeverék
Tahini:
- 100 ml tahini
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem (vagy vegyesen más zöldfűszerek, pl. menta, koriander)
- 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
- 50 m hideg víz
Pink hagymasaláta tálaláshoz:
- 1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 1 kávéskanál só, porcukor
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 kis csokor friss kapor, vagy petrezselyem
Elékszítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 °C fokra.
- A csirkecombfiléket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A zaatart összekeverjük két evőkanál olívaolajjal, majd összeforgatjuk a csirkével.
- Serpenyőben előpirítjuk, majd tepsire tesszük, és 15 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a tahinit és a pácolt hagymát.
- A tahinihez hozzáadjuk a citromlevet, zöldfűszert, reszelt fokhagymát, vizet, sózzuk, majd botmixerrel simára pürésítjük (nagyobb adagnál turmixgépben).
- Pácolt lilahagyma: a vékonyra szeletelt hagymát összeforgatjuk sóval, porcukorral és ecettel, állni hagyjuk (ezt akár előző nap is előkészíthetjük), majd tálalás előtt összekeverjük a friss kaporral, vagy petrezselyemmel.
- A sütési idő utolsó néhány percére a csirke mellé a tepsire teszünk néhány pitát, tálaláskor ezt is megkenjük a zaataros olívaolajjal.