#egyből3 Kárai Dáviddal - 3.rész Grillezett lazac

Megérkezett a harmadik rész az #egyből3 főzősorozatunkból! Az epizód főszereplője a grillezett lazac, amiből egy lazackrém, egy burgonyasaláta grillezett lazaccal és egy lazacos tészta kerül az asztalra. Ugye mennyire izgalmas, hogy egy alapanyag milyen sokszínűen tud megjelenni a konyhánkban? 

 

lazackrém_culinaris_karai

 

Lazackrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg lazac
  • só, bors
  • 1 evőkanál Lorenzo N.1 extra szűz olívaolaj
  • 25 dkg Csengő natúr krémsajt
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 bagett
  • Pultos olajbogyó, articsóka a tálaláshoz

Elkészítés:

Hal:

  1. A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
  2. Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
  3. Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
  4. Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.

Krém:

  1. A sajtkrémet egy késes betétű robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a durvára vágott, szárított paradicsomot és az egészet összeturmixoljuk.
  2. A friss bazsalikomot felaprítjuk és ezt is a sajtkrémbe keverjük.
  3. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd belekeverjük a korábban meggrillezett lazacot is.

Friss kenyérrel és antipasti válogatással tálaljuk.

 

 

krumplissaláta_culinaris_karai

 

Krumplisaláta

2 adag

Hozzávalók:

  • 15 dkg lazac
  • 1/2 kg újburgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 25 dkg Andechser görög típusú joghurt
  • 1 csomag tárkony
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • só, bors
  • 15 dkg Golden Turtle hámozott edamame bab
  • 10 dkg cukorborsó
  • 10 dkg bébicukkini
  • 1 édeskömény
  • 2 evőkanál Bio Orto Peranzana Bio monocultivar extra szűz olívaolaj
  • 5 dkg Bedrock.Farm Borsó mikrozöld
  • pár csepp Bio Orto Bio citromos exra szűz olívaolaj

Hal:

  1. A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
  2. Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
  3. Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
  4. Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.

Köret:

  1. A burgonyát a vajjal együtt tegyük egy közepes edénybe, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy egy centi vastagon álljon az edény alján. Sózzuk, majd fedjük le és közepes lángon forraljuk fel.
  2. Amint felforrt, vegyük le róla a fedőt addig főzzük tovább, amíg az összes víz el nem párolog alóla.
  3. Közben az öntethez a zöldfűszereket lobogó forró vízbe tesszük egy-két percre, majd szűrőlapáttal kivesszük és a joghurthoz adjuk.
  4. Mehet hozzá só és bors, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
  5. A szójababot lobogó, sós vízben megfőzzük, a zöldségeket felvágjuk és kevés olívaolajon megsütjük őket. Ha elkészültek, finoman megsózzuk.
  6. Tálalásnál az tányér aljára kenünk egy adagot a joghurtból, erre fektetjük a félbevágott burgonyákat, majd a grillezett zöldségeket.
  7. Megszórjuk a babbal, végül pedig a grillezett lazacdarabokkal. Friss borsóhajtással díszítjük és citromos olívaolajjal meglocsoljuk.

 

lazacos_teszta_karai_culinaris

 

Lazacos tészta

2 adag

Hozzávalók:

  • 25 dkg Cipriani Tagliolini tojásos durum száraztészta spenóttal
  • 3-4 db salotta hagyma
  • 2 evőkanál Lorenzo N.1 extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál Marguerite de Turenne kapribogyó
  • 1,5 ml Balassa Furmint 2020 fehér bor
  • 2 dl Bercht 32% tejszín
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • só, bors
  • 15 dkg lazac
  • 1 csokor kapor

Hal:

  1. A grillezett lazachoz a halat lepikkelyezzük, majd sózzuk-borsozzuk és olívaolajjal bedörzsöljük mindkét oldalát.
  2. Hagyjuk 10-15 percet szobahőmérsékleten állni, hogy ne a hideg hal kerüljön a grillre.
  3. Ha a grill sütésre kész, akkor bőrével lefelé a rácsra fektetjük, majd 6-8 percig sütjük, attól függően, mennyire izzik a parázs.
  4. Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is 3-4 percig sütjük.

Tészta:

  1. A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon, egy serpenyőben elkezdjük megpárolni. Ha már kezd áttetszővé válni, akkor mehet hozzá a felaprított fokhagyma is, egy-két perc pirítás után pedig a kapribogyó.
  2. Az egészet együtt pirítjuk 3-4 percig, majd felöntjük a fehérborral.
  3. Addig főzzük, amíg a bor fele el nem párolog, ekkor hozzáöntjük a tejszínt, hozzáreszeljük fél citrom héját összeforraljuk, majd belekeverjük a grillezett lazacot és az aprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A spagettit lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és összeforgatjuk a szósszal.

 

Videó:

 

Kapcsolódó termékek

    • BP
    • Nincs készleten
    Bercht 32% tejszín 400g
    1 399 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Marguerite de Turenne kapribogyó 60g
    1 599 Ft
    Átmenetileg nem elérhető
    • Nincs készleten
    Friss lazac 180g
    2 199 Ft
    Átmenetileg nem elérhető