Sáfrányos garnélás rizottó
Ez a rizottó egyszerre ízletes, krémes és tele van tengerparti hangulattal. A sáfránytól gyönyörű aranyszínt kap, a garnéla pedig feldobja az egészet. Nem bonyolult elkészíteni, csak egy kis türelem kell hozzá – de megéri!
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 200 g rizottó rizs
- 250 g garnéla
- 1 kis fej hagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 750 ml alaplé (zöldség- vagy halalaplé)
- 100 ml száraz fehérbor
- 50 g parmezán (reszelve)
- 30 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 csipet sáfrány
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- Sáfrányos alaplé: Melegítsd fel az alaplevet egy lábasban, és áztasd bele a sáfrányt, hogy kioldódjanak az ízei és a színe. Tartsd melegen.
- Garnéla elkészítése: Egy serpenyőben melegíts 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a garnélát 1-2 percig mindkét oldalán. Sózd, borsozd, majd tedd félre.
- Rizottó alap: Egy másik serpenyőben közepes lángon hevítsd fel a maradék olívaolajat és a vaj felét. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre. Ezután tedd bele a fokhagymát, és pirítsd 30 másodpercig.
- Rizs pirítása: Add hozzá a rizottó rizst, és kevergetve pirítsd 1-2 percig, amíg kissé üveges nem lesz.
- Borral felöntés: Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd, amíg teljesen elpárolog.
- Alaplé hozzáadása: Merőkanalanként adagold a sáfrányos alaplevet a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. Csak akkor adj hozzá újabb adagot, ha az előzőt már majdnem teljesen felszívta a rizs. Ez a folyamat kb. 18-20 percig tart.
- Befejezés: Amikor a rizottó krémes és a rizs al dente állagú, keverd hozzá a félretett garnélát, a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózd, borsozd, és facsard rá a citromlevet.
- Tálalás: Frissen aprított petrezselyemmel megszórva, extra parmezánnal tálald.
Jó étvágyat!